open-navfaktor-logo
search
Analiza
Imam iz Kozarca samo povod: Koliko su opasni Dodikovi napadi na reisa Kavazovića i šta je prava pozadina
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ocijenio je sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira ef. Mahića od 27. januara 2023. godine u džamiji u Kozarcu.
19.02.2023. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Kavazović o osudi izjava imama Mahića: Zaključak Skupštine Grada Prijedora je sramotan

- Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro - izjavio je reisu-l-ulema Kavazović.

Na reisovu izjavu odmah je reagirao predsjednik RS-a Milorad Dodik. 

- Izjave reisa Huseina Kavazovića u potpunosti su neprihvatljive i skandalozne. One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije. Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, i politika i vjera isto. Njegovi stavovi ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz Republike Srpske - rekao je Dodik. 

Zašto je reisova izjava zasmetala Dodiku, čija policija i tužilaštvo vode istragu protiv imama Mahića i Muharema ef. Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću? Da li to Dodik i politika koju predvodi želi da oduzme pravo vrhovnom poglavaru muslimana u BiH da stane u odbranu imama Mahića, ali i svih Bošnjaka u bh. entitet RS, da zabrane da se govori istina o genocidu, zločinima, progonu, logorima? 

Ili je Dodik samo čekao kao zapeta puška reisovo oglašavanje kako bi krenuo sa salvom uvreda koje imaju dublju i izuzetno opasnu pozadinu u kontekstu međunarodnih odnosa i svega onoga što se trenutno događa kako u regionu, tako i na bh. političkoj sceni? 

VEZANI TEKST - Salkić o hajci na imama Mahića: Bošnjaci nemaju pravo odustati od borbe za slobodu, bez obzira na njenu cijenu

Na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u prijedorskoj regiji je zabilježeno ukupno devet incidenata, a većinu njih počinile su navijačke skupine koje su veličale ratnog osuđenika Mladića ili davale podršku Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu simbolima "Z" ili grafitima "Slava Rusiji". Osim toga, u Prijedoru su zabilježeni i neonacistički i simboli kroz ispisivanje grafita na ulicama, objavio je Birn. 

Iz Policijske uprave Prijedor su odgovorili da su zaprimili ukupno četiri prijave po kojima su postupali, dok preostali incidenti nisu prijavljeni policiji.

Na zidu Gradskog stadiona u Prijedoru, 21. decembra 2021. godine osvanuo je grafit: "Mlad balija trči poljem, ja ga stižem pa ga koljem", koji je Policijska uprava Prijedor evidentirala kao krivično djelo "javno izazivanje i podsticanje na mržnju", o čemu su kroz izvještaj obavijestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor, koje još vodi istragu. Na incidente iz baze koji se odnose na veličanje Ratka Mladića, njegove oslikane likove ili natpise kojim se on veliča, iz uprave su odgovorili da se tužilac izjasnio da u ovim slučajevima nema elemenata krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Milenko Kajganić odbacilo je više od 50 prijava zbog negiranja genocida i zločina koje nisu podnijele policijske agencije po službenoj dužnosti, kao što je to slučaj dvojice imama, već udruženja i žrtve. 

Kada se sagledaju ove činjenice, istraga protiv imama iz Kozarca, a nekoliko dana poslije i ona protiv imama iz Bihaća, samo su povod, dok je prava meta Islamska zajednica u BiH i reis Kavazović. Dokazuje to i Dodik svojim oglašavanjem i napadom na reisa u kojem mu poručuje da može govoriti samo unutar četiri zida džamijska, a da nije njegovo da se miješa u politiku.  

Na političkoj sceni u kontekstu međunarodnih odnosa trenutno se realiziraju dvije agende - jedna zapada koju predvodi SAD, a druga je ruska. Zapad da bi smirio Milorada Dodika i Dragana Čovića smatra da im treba pružati ustupke kako bi spriječili ruski utjecaj, koji time samo dodatno jača jer ruska agenda podržava i gura naprijed i Dodika i Čovića koji provode secesionističke politike. 

Od početka agresije na državu Bosnu i Hercegovinu Islamska zajednica gravitira prema SDA, koja je sada u režiji pojedinih stranih ambasada uklonjena sa političke scene, odnosno zaustavljena je i pored izbornih rezultata koje je ostvarila da uđe u vlast. Da bi scenarij demontiranja SDA upotpunosti bio ostvaren, potrebno je istovremeno demontirati Islamsku zajednicu, ukloniti reisa Kavazovića i na njegovo mjesto instalirati imama po volji stranih centara moći koji trenutno kroje sudbinu ove zemlje, a uz pomoć domaćih izvođača na terenu.

VEZANI TEKST - Lov na imame: Dodik radi isto što i Vučić koji je hapsio borce Armije RBiH, zašto FMUP i MUP KS šute na negiranje zločina

I dok se zapadna agenda trudi svim silama da udovoljavajući Dodiku i Čoviću, uguši i SDA i IZ, istovremeno se otvara prostor za aktivno rusko djelovanje preko ne samo dvojca Dodik-Čović, već i patrijarha Porfirija.

U novembru 2021. godine IFIMES je upozorio na njegovu ulogu: 

- Analitičari smatraju da je dolaskom novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija povećan utjecaj Ruske pravoslavne crkve. "Gostovanja" i putovanja patrijarha Porfirija po teritoriji nezavisne i suverene države BiH se dovode u vezu sa aktivnostima Ruske pravoslavne crkve i aktivnostima, koje sprovodi Milorad Dodik na razbijanju BiH. Patrijarh Porfirije se u BiH ponaša kao domaćin, bez uvažavanja legalnih institucija BiH i drugih vjerskih zajednica, posebno Islamske zajednice BiH.

Upravo iz Prijedora, u kojem je počinjeN genocid, pronađena najveća masovna grobnica na Balkanu Tomašica, grada logora i u kojem se danas vodi hajka protiv imama Mahića, u oktobru 2021. patrijarh Porfirije je uputio, ne slučajno opasne poruke, nazivajući RS državom. 

- Gospod je danas dao da služimo liturgiju, a dat će Bog da ovu svetinju, zajedno sa svima vama, uz vaše molitveno učešće, kao što i materijalno učestvujete, kao što učestvuje i država Republika Srpska, pokazujući time šta je njen identitet šta su naše želje, šta je naš cilj. Ko zida svetinje, ko zida bogomolje taj ne može želiti drugome zlo - rekao je Porfirije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.