Ističu da negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

-  Izjava ministra na sjednici Skupštine Crne Gore jedan je od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma - navodi se u saopćenju.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, IGK-a naglašava da se Crna Gora mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu - te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida.

- Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima Vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konsekvenci.  Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji - kako bi drugi bili zadovoljen - rekli su u saopćenju.

Očekuju brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smjenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK.