open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Iako su i dalje ministri: Pendeš, Đapo, Mektić i Šarović primili zastupničke paušale
Zastupnički dom državnog Parlamenta do sada je održao samo jednu sjednicu, i to onu konstituirajuću u decembru prošle godine, pa se ne može reći da su se parlamentarci baš "naradili" i zaslužili svoje paušale
12.06.2019. u 19:17
get url
text
get url
text

Zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marini Pendeš (HDZ), Editi Đapo (SBB), Mirku Šaroviću i Draganu Mektiću (SDS) isplaćeni su zastupnički paušali nakon što su preuzeli mandat 6. decembra prošle godine.

Prema podacima koje smo dobili iz Sektora za finansije Sekretarijata PSBiH, aktuelna ministrica odbrane BiH Marina Pendeš na ime paušala do sada je primila 1.427,08 KM.

Federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo isplaćen je paušal u iznosu od 3.465,80 KM. Po 3.465,80 maraka paušala primili su i državni ministri vanjske trgovine i sigurnosti Mirko Šarović i Dragan Mektić.

- Zastupnicima i delegatima koji su preuzeli mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a još su na pozicijama u Vijeću ministara BiH, paušal je isplaćen na osnovu člana 6. Odluke o načinu obraćuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u PSBiH koja je donesena na 32. sjednici Zajedničke administrativne komisije PSBiH dana 06.11.2018. godine i na osnovu Poslovnika PD PSBiH član 12. i Poslovnika DN PSBiH član 13. od dana kada su položili zakletvu - stoji u odgovoru koji smo dobili iz Parlamentarne skupštine. 

Jednako kao i drugi zastupnici i delegati u PSBiH, oni po propisima imaju pravo na isplatu paušala, no pitanje je koliko je primanje paušala u navedenim slučajevima i moralno, s obzirom na to da se radi o zastupnicima koji još obavljaju funkcije u Vijeću ministara BiH, odnosno u Vladi Federacije.

Osim toga, Zastupnički dom državnog Parlamenta do sada je održao samo jednu sjednicu, i to onu konstituirajuću u decembru prošle godine, pa se ne može reći da su se parlamentarci baš "naradili" i zaslužili svoje paušale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.