open-navfaktor-logo
search
I vozilima i pješacima
Iako je Zimska služba u Sarajevu posipala ulice, ledena kiša donijela brojne probleme
Ledena kiša jučer je napravila velike probleme u odvijanju saobraćaja u Sarajevu, a povrijeđeni su i deseci građana zbog padova na zeleđenim trotoarima.
03.12.2020. u 19:04
get url
text

Zabilježeni su deseci saobraćajnih nesreća i veliki broj povrijeđenih pješaka, pa su Hitna pomoć, KCUS i Opća bolnica primili desetke pacijenata.

- Zimska služba jučer je imala velikih problema sa ledenom kišom, iako je na terenu bilo 30 specijalizovanih vozila i 70 radnika koji su ručno vršili posipanje ulica. Najviše problema bilo je u padinskim dijelovima Sarajeva, gdje je poledica gotovo paralisala odvijanje saobraćaja - kaže Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Zimska služba vrši čišćenje snijega i sprečavanje poledice na području četiri gradske općine. Obim radova definisan je programima koje su usvojili investitori, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Zakon o komunalnoj čistoći definiše obaveze građana, javnih komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica u vezi sa zimskim održavanjem javno-prometnih površina. Pa svako treba počistiti ispred svoje kuće, haustora, poslovnog prostora jer to im sigurno neće uraditi Zimska služba.

Čišćenje i posipanje ulica od snijega vrši se po prioritetima. Radovi na osiguravanju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina.

U vrijeme sniježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju saobraćaja dužeg od šest sati u toku dana, navodi se u kantonalnom Zakonu o komunalnoj čistoći. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.