open-navfaktor-logo
search
Šta dalje
Iako je Vlada obećala ukidanje liste čekanja: U JU Djeca Sarajeva na upis čeka 293 djece
Naš razvojni plan je usmjeren da u ovoj školskoj 2019/2020. godini otvorimo, pored vrtića "Aneks", koji je nedavno otvoren na općini Novi Grad, vrtić "Žubor" također u Novom Gradu, u općini Centar vrtić "Razigrani dani"
05.12.2019. u 15:12
get url
text

Sredinom ove godine saopćeno je kako Vlada Kantona Sarajevo ukida liste čekanja u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva jer će se iz budžeta Kantona Sarajevo subvencionirati boravak djece u privatnim predškolskim ustanova, međutim danas opet na listama čekanja ima 293 djece.

Ovu informaciju potvrdili su za Faktor iz Javne ustanove Djeca Sarajeva.

- U našim  administrativnim sjedištima organizacionih jedinica i dalje pristižu prijave za upis djece,  tačnije od 2. septembra 2019. godine. Naš odgojno-obrazovni rad za rani i predškolski uzrast se odvija na osam općina Kantona Sarajevo. U Organizacionoj jedinici Stari Grad na čekanju je 29 djece, u Organizacionoj jedinici Centar imamo 79 zahtjeva na listi čekanja, dok je u Novom Sarajevu 62 djece na listi. Organizaciona jedinica Novi Grad ima 123 zahtjeva na listi čekanja – kazali su iz JU Djeca Sarajeva.

Ističu kako je najveći broj djece na listi čekanja u općini Novi Grad.

- Naš razvojni plan je usmjeren da u ovoj školskoj 2019/2020. godini otvorimo, pored vrtića "Aneks", koji je nedavno otvoren na općini Novi Grad,  vrtić  "Žubor" također u Novom Gradu, u općini Centar vrtić "Razigrani dani". U planu je proširenje prostornih kapaciteta u vrtiću "Pčelica", "Radost" u Hrasnici, u vrtiću "Lužani" na Ilidži. Namjera nam je da povećamo odgojne grupe na gornjem spratu  vrtića "Dječiji grad" i naredne godine da preuzmemo vrtić u Vogošći u kojem se trenutno nalazi QSI International School. Gornji sprat vrtića "Ilijaš" je planiran za adaptaciju, kao i vrtić "Bulbuli" na području općine Stari Grad – navode iz ove javne ustanove.

Ističu da se nadaju da će, u skladu sa pedagoškim standardima i normativima Kantona Sarajevo, stvoriti uvjete za upis djece ranog uzrasta od jedne do tri godine jer se uglavnom djeca tog uzrasta nalaze na listama čekanja.

- U JU Djeca Sarajeva, koja obuhvata 32 vrtića u osam općina u Kantonu Sarajevo, formirano je 117 odgojnih grupa, u skladu sa Pedagoškim standardima i normativima KS, u kojima boravi 2.847 djece ranog i predškolskog uzrasta – zaključuju iz JU Djeca Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.