open-navfaktor-logo
search
Nakon SAD-a
I Velika Britanija počela s povlačenjem diplomata iz Ukrajine
Velika Britanija je počela povlačiti osoblje iz Britanske ambasade u Ukrajini zbog upozorenja o ruskoj invaziji.
24.01.2022. u 09:41
get url
text

Zvaničnici su rekli da nije bilo konkretnih prijetnji britanskim diplomatama, ali će se oko polovina osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Veliku Britaniju, javlja BBC.

To se dešava u trenutku kada je SAD naredio porodicama osoblja njihove ambasade da napuste Ukrajinu, rekavši da bi ruska invazija mogla doći "u bilo koje vrijeme". Rusija je negirala da ima bilo kakve planove za vojnu akciju u Ukrajini.

Američki State Department je također upozorio ljude da ne putuju u Ukrajinu i Rusiju zbog tekućih tenzija i "potencijala za uznemiravanje američkih građana".

- Postoje izvještaji da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine - rekao je savjetnik State Departmenta. Međutim, ovaj potez je iz predostrožnosti i ne smatra se da se ništa konkretno nije dogodilo u posljednja 24 sata što bi dovelo do ove odluke.

Nebitnom osoblju američke ambasade također je rečeno da može otići, a američki građani su pozvani da učine isto.

SAD je naglasio da se ne radi o evakuaciji, ali je iz State Departmenta rečeno agenciji AFP da, ukoliko dođe do ruske invazije, "neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane".

Evropska unija trenutno neće činiti isto. Visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da neće "dramatizirati" tenzije.

Šef NATO-a upozorio je da postoji opasnost od novog sukoba u Evropi nakon što se procjenjuje da se oko 100.000 ruskih vojnika okupilo na granici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.