Nikada Čović ne daje izjave onako usput, niti govori o stvarima za koje već nema obećanja i podršku određenih političkih centara moći izvan Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Deklaracija za treći entitet: Hrvatski intelektualci traže tri nacionalne teritorijalne zajednice u BiH

Sve što kaže uvijek ima cilj koji nije nimalo bezazlen po državu Bosnu i Hercegovinu. A na ovome je radio strpljivo već godinama.

Govoreći o gorućem političkom pitanju u našoj zemlji, izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, on to sudeći prema onome što izjavljuje posljednjih dana vidi već kao svršen čin. Samo se čeka tajming i zeleno svjetlo da se krene u konačnu operacionalizaciju.

Naredni svoj korak najavio je upravo kroz ono što je rekao Palmeru.

Ukidanje kantonalnih i entitetske Federalne vlade i formiranje dvije, koje bi bilo etno-nacionalne - bošnjačka i hrvatska.  

Nije to nikakva novina kada je riječ o Čoviću i njegovim planovima. Lukavi i pronicljivi "nositelj europskih vrijednosti i gospodin legitimni", oživljavanjem Hrvatskog narodnog sabora 2011. godine, kojeg je svojevremeno prije dvije decenije formirao bjegunac Ante Jelavić, počeo je krčiti put ka ostvarenju svoga cilja.

HNS ima svoje Glavno vijeće na čijem je čelu Božo Ljubić, a to vijeće je ništa drugo do vlada trećeg entiteta.

Uspostavljeni su odjeli, a svaki od tih odjela je preteča ministarstva buduće Čovićeve vlade. To su odjel za ustavno-pravna pitanja, odjel za finansijska pitanja, odjel gospodarstva, odjel za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije, odjel za međunarodne odnose, odjel za znanost i obrazovanje, odjel za kulturu, medije, sport i informiranje, odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat, odjel za analitiku i nacionalnu sigurnost, odjel za iseljeništvo, odjel za Drugi svjetski rat i poraće i odjel za socijalna pitanja i koordinaciju civilnog nevladinog sektora. Nedostaje još samo da se ugradi u Ustav i stavi na budžetsko finansiranje.

HNS je u martu 2001. godine donio odluku o uspostavi međukantonalnog / međuopćinskog vijeća kao oblike privremene hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini i Platformu za demokratsku i samoodrživu Bosnu i Hercegovinu.  

U ovoj platformi navedeno je tada kako je potrebno preoblikovanje unutrašnje organizacije BiH u federalnu republiku BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima te istovjetnim načinima zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

VEZANI TEKST - Džabe što su Prlić i ekipa dobili 111 godina: Ili treći entitet ili mirni razlaz BiH

Federalnim jedinicama, kako su to vidjeli Jelavić i ekipa okupljena oko njega, pripale bi sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene / prenesene na institucije federalne republike BiH. Hrvatska samouprava završila je neslavno - tenkovima je zaustavljena, a njeni glavni protagonisti smijenjeni i krivično ih se gonilo. 

Božo Ljubić je na jednom od sabora HNS-a prije nekoliko godina jasno stavio do znanja da je njihov konačni cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

- Ako BiH želi postati samoodrživa, onda je nužan i njezin administrativno-teritorijalni preustroj, koji bi uključivao federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. I to ostaje trajna težnja hrvatskog naroda u BiH - rekao je Ljubić.

Federalna jedinica sa hrvatskom većinom je treći entitet, koji je Čović sve do 2017. godine predstavljao kao rješavanje "hrvatskog pitanja", "ugroženosti Hrvata", ali naravno samo onih koji su u HDZ-u BiH. I da. To je isti onaj UZP projekat Herceg-Bosna zbog kojeg su Prlić i ekipa osuđeni na 111 godina robije u Hagu.