open-navfaktor-logo
search
Nakon "ustaških"
I to je bio totalitarni režim: HDZ-ovi vijećnici u Mostaru će tražiti promjenu naziva "komunističkih" ulica
Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Mostara će na idućoj sjednici vijeća podnijeti zahtjev da u dnevni red bude uvršteno preimenovanje ulica koje nose nazive ličnosti i događaja iz vremena komunističkog režima.
18.07.2022. u 14:40
get url
text
Sjednica Gradskog vijeća Mostara

No, kako nam je kazao Kažimir Milićević, vijećnik HDZ-a BiH, još nemaju spremnu odluku i zvaničan spisak ulica koje će predložiti za izmjenu naziva. Nije poznat ni njihov broj.

- Pripremit ćemo se do sjednice i jasno artikulirati stav HDZ-a. Imamo interni spisak. Mostar treba da napravi otklon od svih totalitarnih režima, a evropske konvencije su rekle šta su to totalitarni režimi – dodao je Milićević.

VEZANI TEKST - Mostarcima ipak promaklo: Ulicu i dalje ima ustaša kojeg je odlikovao Hitler

 

Ovakav zahtjev uslijedit će nakon što je Gradsko vijeće Grada Mostara na sjednici 14. jula većinom glasova odlučilo izmijeniti nazive šest ulica koje nose imena po fašistima i ustaškim aktivistima, i u pitanju su ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Đure Spuževića, Ive Zelenike, Jure Francetića i Rafaela Bobana. Inače, na ovoj sjednici su iz HRS-a predložili promjenu naziva ulice Maršala Tita, ali nije bilo dovoljno glasova da to uđe u dnevni red.

Petočlana komisija koja je radila na promjeni naziva šest ulica nije, kako su to problematizirali i mediji, predložila promjenu naziva ulice Vjekoslava Vrančića, ustaše kojeg je odlikovao Hitler.

Zašto je "promakla" ova ulica i koliko ih još treba promijeniti naziv pitali smo Milićevića, a on je uputio na komisiju.

VEZANI TEKST - Nazivi ulica u Sarajevu: Suprotni stavovi NiP-a i Naše stranke, Haljevac poziva da se za početak pokosi trava

- U dopisu Evropske komisije i drugih međunarodnih faktora koji je upućen tražena je promjena naziva pet ulica, a komisija je jednoglasno predložila šest ulica. Dakle, jednu više – dodao je Milićević.

Stava je da je komisija napravila dobar posao, te da će u Gradskom vijeću biti nastavljen rad sa promjenama spornih naziva ulica, a da li će to raditi ova komisija nije poznato.

Pokušali smo dobiti izjavu gradonačelnika Mostara Marija Kordića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Salema Marića, te predsjednika Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Zlatka Guzina, inače članova komisije, ali nismo uspjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.