open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
I Naša stranka podržala Aliju Tabakovića: Samo SDP i Nikšić neće u probosanski front u Srebrenici
Situacija u Srebrenici nadilazi ideološke i partijske podjele, poručio je danas iz ovog grada predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. 
11.06.2020. u 14:18
get url
text

- Fortina vlada je značajno unaprijedila saradnju Kantona Sarajevo sa Srebrenicom. Jednoglasnom odlukom Predsjedništva Naše stranke odlučeno je da damo podršku Aliji Tabakoviću na predstojećim lokalnim izborima. Danas smo Forto i ja razgovarali o budućnosti Srebrenice s njenim budućim načelnikom - napisao je Kojović uz fotografiju iz Srebrenice koju je objavio na društvenim mrežama. 

Probosanski blok SDA, SBB, Stranka za BiH, PDA i Demokratska fronta postigao je 31. maja dogovor da zajednički kandidat za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima 2020. bude Alija Tabaković. Dogovoreno je da budu dvije kandidatske liste za odbornike u Skupštini općine Srebrenica. Jedna će biti zajednička (SDA, SBIH, SBB, PDA i nezavisni odbornici) koju će podržati sve ove stranke, a nosilac će biti Hamdija Fejzić, dok će drugu listu koju će također podržati probosanski blok predvoditi Demokratska fronta.

Iako nemaju općinsku organizaciju u Srebrenici, Naša stranka je za razliku od SDP-a BiH koji ima, shvatajući važnost da Srebrenicu vodi čovjek koji ne negira genocid, odlučila da pruži podršku zajediničkom kandidatu Aliji Tabakoviću. 

Socijaldemokratska partija je odbila da bude dio probosanske koalicije u Srebrenici. U augustu prošle godine predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao: 

- Da ne upotrijebim neku tešku riječ, nije nikakvo probosansko jedinstvo. To je bošnjačko jedinstvo. SDP ne želi da se kvalifikuje kao dio bošnjačke reprezentacije i da u naše ime Bakir Izetbegović pregovara sa bilo kime, pa i kada je Srebrenica u pitanju.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović ponovo je, prije nekoliko dana, javno iskazao neslaganje sa svojom strankom u vezi sa podrškom zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica.

- Ostajem dosljedan i javno podržavam zajedničkog kandidata probosanskih stranaka u Srebrenici. Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa. Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a" Srebrenica - poručio je Bećirović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.