- Ovom prilikom obavještavamo javnost da po prethodno navedenom Kantonalni sud u Bihaću nije odlučio. Također, obavještavamo javnost da je odbrana Fikreta Abdića izjavila žalbu protiv Rješenja o produženju pritvora, dana 12.10.2020. godine, i da je navedeni predmet dostavljen Vrhovnom sudu Federacije BiH tek 18.10.2020. godine, te da ni po ovoj žalbi nije još odlučeno. Kako je izborna kampanja u toku i u odmakloj je fazi očigledno je da se od strane sudske vlasti ovakvim postupkom onemogućava Fikretu Abdiću ostvarivanje izbornih prava iz Izbornog zakona BiH - saopćeno je iz njegovo kabineta. 

Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Podsjećamo, Abdić je odgovoran za stravične zločine nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

Osuđen je na 15 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj, a na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

Predsjednica Laburističke stranke BiH i njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović obratila se javnosti i putem videoporuke, gdje je pojasnila da su osim suda, obratili se i Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa zahtjevom da se Babi omogući učešće u predizbornoj kampanji. 

Optužila je Vladu USK i druge stranke u ovom kantonu zbog "hajke na njenog oca, te da su se složili da Abdića treba maknuti sa političke scene". 

- Nadamo se da će Ustavni sud reagirati, da će Fikret Abdić biti na slobodi, da će imati priliku da se obrati biračima.