open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
I kćerka snimila videoporuku: Fikret Abdić traži da izađe iz pritvora i učestvuje u kampanji
Osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, putem odbrane, podnio je zahtjev za donošenje rješenja kojim bi mu se omogućilo da, u skladu sa važećim zakonskim propisima, učestvuje u političkoj kampanji za Lokalne izbore 2020.
Denis Zeba
29.10.2020. u 14:27
get url
text

- Ovom prilikom obavještavamo javnost da po prethodno navedenom Kantonalni sud u Bihaću nije odlučio. Također, obavještavamo javnost da je odbrana Fikreta Abdića izjavila žalbu protiv Rješenja o produženju pritvora, dana 12.10.2020. godine, i da je navedeni predmet dostavljen Vrhovnom sudu Federacije BiH tek 18.10.2020. godine, te da ni po ovoj žalbi nije još odlučeno. Kako je izborna kampanja u toku i u odmakloj je fazi očigledno je da se od strane sudske vlasti ovakvim postupkom onemogućava Fikretu Abdiću ostvarivanje izbornih prava iz Izbornog zakona BiH - saopćeno je iz njegovo kabineta. 

Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Podsjećamo, Abdić je odgovoran za stravične zločine nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

Osuđen je na 15 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj, a na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

Predsjednica Laburističke stranke BiH i njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović obratila se javnosti i putem videoporuke, gdje je pojasnila da su osim suda, obratili se i Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa zahtjevom da se Babi omogući učešće u predizbornoj kampanji. 

Optužila je Vladu USK i druge stranke u ovom kantonu zbog "hajke na njenog oca, te da su se složili da Abdića treba maknuti sa političke scene". 

- Nadamo se da će Ustavni sud reagirati, da će Fikret Abdić biti na slobodi, da će imati priliku da se obrati biračima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.