open-navfaktor-logo
search
Mostar
"Huzur" ispunio očekivanja mostarske publike
Prepuna dvorana Narodnog pozorišta Mostar ispratila je premijernu izvedbu predstave "Huzur" autorice Martine Mlinarević, u režiji rediteljice Alme Lapajne.  
07.02.2020. u 22:59
get url
text

Ženska publika uglavnom tokom predstave, ali i nakon nje bila je vidno dirnuta. "Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

U središtu predstave je Martina kao junak, dok je antijunak, alterego ili glas naroda – otac koji potvrđuje kćerku u slobodi, i na koncu doktor koji u Bosni i Hercegovini mnogo puta ne može realizirati svoju Hipokratovu zakletvu. Lapajne je nedavno kazala kako je književno djelo "Huzur" autorice Mlinarević zapravo dnevnik bitke žene s karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom, a napisan veoma osobno s puno strasti, bola, straha i s puno afirmacije žene kao takve.

{$galerijaFotografija}

Ajla Hamzić, koja je utjelovila lik Martine Mlinarević na pozornici kazala je nakon predstave kako je presretna i uzbuđena.

- Značajna je poruka ove predstave. Ako smo barem jednu ženu potakli na pregled ja ću biti sretna. Dala sam svoje srce na sceni i nadam se da se to osjetilo i da je publika zadovoljna. Nekako smo disali skupa, imam taj osjećaj - istaknula je Hamzić.

Naglašava kako je tematika teška no kako treba o njoj govoriti.

- Trebamo pustiti svoj glas i ne trebamo se bojati - poručila je. Uzbuđenje nije krila ni Fatima Kazazić Obad koja igra lik Marine Mlinarević u video artu, odnosno u filmskoj eksplikaciji. Ističe kako publika u Hercegovini, možda čak i u BIH, ima priliku prvi put gledati predstavu koja nije samo predstava, koja je film i predstava.

Ona pojašnjava kako je lik Martine Mlinarević podijeljen u emotivnu i nježnu koja je prikazana u filmu i Martinu na sceni koja je ratoborna, jaka i stabilna.Predstava je posebno ostavila dojma na predsjednicu udruženja za podršu oboljeljim od raka dojke "Novi pogled" Maju Memić.

- Predstava je zaista izuzetna. Ostavila je sigurno na sve upečatljiv dojam, pogotovo mislim na zdrave žene. Mi ipak žene koje imamo dijagnozu karcinoma dojke znamo kroz šta je Martina prošla - naglasila je Memić.

Ističe da rak ne bira i može zadesiti svaku ženu, zato vjeruje da će ova dirljiva priča potaknuti žene na prevenciju.

 

Huzur Mostar - 07.02.2010
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.