open-navfaktor-logo
search
Načelnik Tešnja
Huskić: Zakonom o pripadnosti javnih prihoda nikome se ništa ne otima, ravnomjeran razvoj FBiH je prioritet
Promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje su top tema u bh. javnosti.
27.01.2022. u 07:41
get url
text

VEZANI TEKST - Oko 90 miliona manje za KS: Usvojene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

I dok vlasti u Kantonu Sarajevu tvrde da će im na taj način biti "oteto oko 90 miliona KM", iz drugih dijelova FBiH s odobravanjem i zadovoljstvom dočekali su promjene ove zakonske regulative.

Suad Huskić, načelnik Tešnja, koja spada u red najjačih ekonomskih sredina u državi, podnio je još skoro prije godinu Inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

- Zakon o pripadnosti javnih prihoda je donesen prije tačno 15 godina, uz uvođenje sistema indirektnog oporezivanja PDV-a na nivou Bosne i Hercegovine. Zakon je rađen i usvojen sa nizom rješenja koja su velikoj mjeri u suprotnosti sa Ustavom FBiH i koja su pored toga zastarjela i neprimjenjiva - kazao je Faktoru Huskić u martu prošle godine.

VEZANI TEKST - Forto o raspodjeli prihoda 2015.: Sarajevo mora prestati uzimati novac koji pripada drugim kantonima

Nakon što su u ponedjeljak na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojene izmjene zakona prema kojima će umanjiti ponder KS Huskić smatra da nema nikakve "otimačine".

- Pogrešna je teza da se nekome nešta otima. Evidentno je da u dosadašnjem zakonskom dokumentu ima manjkavosti zbog čega je podnošeno nekoliko inicijativa za njegove korekcije, ali nisu nikada prošle do prije dva dana - kaže Huskić za Faktor. 

Huskić naglašava zašto su važne izmjene ovog zakona.

VEZANI TEKST - Huskić: Tešanj ima promet veći i od milijarde KM, a od PDV-a mu se vrati samo pet miliona

- Prije svega, radi se o javnim prihodima. Trebali bi se raspoređivati na takav način da se omogući ravnomjeran razvoj FBiH uz stavku da se određen novac može izdvojiti za specifične sredine - ističe Huskić.

Naš sagovornik objašnjava kakve negativne posljedice može ostaviti neravnomjeran razvoj FBiH.

- Stvaraju se tenzije između kantona koje ne mogu ništa dobro donijeti. Dalje, dolazi do raseljavanja stanovništva, ugroženi su demografski i ekonomski osnovi lokalnih zajednica - podvlači on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.