open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Humanitarci iz Norveške realizuju projekat za djecu koja imaju usporen razvoj govora
Roditelji su aktivni sudionici naših vježbi, kao ravnopravni partneri s djecom i logopedom, a date su im i smjernice za rad kod kuće, rekla je logoped Ivona Dragutinović
17.11.2019. u 10:55
get url
text

U toku je realizacija projekta Humanitarnog udruženja Nova Nada iz Norveške pod nazivom „Rame uz Rame“ koji se reealizuje sa djecom koja imaju uspren razvoj govora.

Projekat se realizuje u prostorijama Plave Poliklinike Tuzla uz pomoć logopeda Ivone Dragutinović i kordinatora Nurdine Mustafić. Organiziraju se grupnne radionice i individualni tretmani, a cjelokupan rad je prilagođen djeci.

Radionice se održavaju dva puta sedmično u trajanju po dva sata. Teme koje se obrađuju na radionicama su u skladu s hronološkom dobi djece. Cilj je pružiti stručnu pomoč djeci sa usprenim razvojem govora da prevladaju problem.

Tokom tri mjeseca izvršena je opservacija, detekcija, te dijagnostika djece s govorno-jezičkim poremećajima. Djeca koja su prisustvovala pregledu su bila različitog uzrasta, kao i patologije. 

-Roditelji su aktivni sudionici naših vježbi, kao ravnopravni partneri s djecom i logopedom, a date su im i smjernice za rad kod kuće. Na taj način želimo izbjeći bilo kakve nedoumice vezano za dalji rad kod kuće - rekla je logoped Ivona Dragutinović.

Projekat „Rame uz Rame“ traje šest mjeseci, za svaku radionicu dolaze nova djeca sa svojim problemima a koja se nisu uključili na početku realizacije projekta.

Pozvaju se djeca sa problemima u govoru da dođu u Plavu Polikliniku Tuzla za vrijeme održavanja radionica (subota i nedelja od 10.00 do 12.00 sati) ili kontaktiraju na telefon 035 393 111, saopćila je ova humanitarna organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.