Hrvatska se igra s "vatrom": Upozorenje Brisela o izgradnji Pelješkog mosta

objavljeno: 08.02.2018. u 22:12

Kineski konzorcij dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju Pelješkog mosta što je u Briselu izazvalo veliku pometnju. 

To bi bilo prvi put da kineski građevinski konzorcij koristi novac Evropske unije, što bi značio i ulazak Kineza na velika vrata ne samo kao investitora u Evropu nego i kao izvođača radova za projekte za koje je Brisel osigurao sredstva, piše Globus.

Istovremeno, Strabag, čija je ponuda, kao i ona italijansko-turskog konzorcija, bila skuplja za oko 500 miliona kuna, upozorava da su Kinezi dali dampinšku cijenu po kojoj nije moguće izgraditi most. Jedan od Strabagovih direktora Dragan Pavelić, koji vodi firmu u jugoistočnoj Evropi, decidirano kaže da se iza kineske ponude kriju mnoge zamke, pa i ona da Kinezi u jednom trenutku odustanu od posla ako Hrvatska odbije platiti “dodatne troškove” kojih će neminovno biti. Kao primjer iznosi sličan aranžman koji su Kinezi imali u Poljskoj, pa kada je država odbila platiti dodatne troškove, samo su se, kaže, pokupili i otišli.

Pomutnju je izazvao i nastup kineskog ambasadora u Hrvatskoj Hu Zhaominga, koji je sazvao novinare u ambasadi i poslao poruku da bi ovaj projekat, ako ga budu realizirali Kinezi, mogao otvoriti vrata za hrvatske investicije u Kini. Moglo se shvatiti i tako, “ako vi date posao nama, mi ćemo vama”. Svakako neuobičajeno da jedan ambasador na taj način “brani” jedan poslovni projekt kompanije svoje zemlje.

Iz informacija dostupnih Globusu pomno se i u Briselu prati sve što se događa oko priprema za izgradnju mosta. Postoje i oni koji su bili sumnjičavi prema takvom prodoru Kineza u Evropu, pogotovo što je za promociju poslužila Hrvatska kao novoprimljena država. Diplomati s kojima su novinari Globusa razgovarali kažu da će sigurno, ako zaista Kinezi dobiju posao, nadzor biti drastičan, a nije isključeno da bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti uskraćen i dio novca. U Hrvatskoj događaji koji prethode izgradnji Pelješkog mosta nisu u fokusu javnosti, jer je mnogo drugih tema u prvom planu, od Agrokora do Ine. Ali stručnjaci upozoravaju da treba biti krajnje oprezan i ozbiljan kod donošenja odluke, jer svaka kriva odluka može biti pogubna za cijeli projekt.

Sada se čuju i argumenti da će u slučaju da se gradnja povjeri Kinezima biti i posljedica za hrvatsku građevinsku operativu, koja je ionako u velikim problemima. Naime, Kinezi će svakako, s cijenama koje su dali, pokušati angažirati što više svojih radnika. Isto tako konstrukciju mosta, kako bi izbjegli platiti PDV za čelik, nastojat će raditi u Kini i kao poluproizvod dovesti u Hrvatsku. To bi značilo da će budžet ostati bez miliona, a hrvatski građevinari bez posla. Jer, ako prihvate cijene iz kineske ponude kao podizvođači, redom će propasti. Istovremeno, u Strabagu iznose podatke koji ukazuju na to da je ta firma velikim dijelom i hrvatska, jer zapošljava mnogo domaćih ljudi, a s Kinezima u aranžmanima kada su bili podizvođači nemaju dobro iskustvo.

Po novom planu, početak radova očekuje se na proljeće i, naravno, novo, treće svečano otvaranje radova.