Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron poslali su poruku kako je važno raditi na priključenju država zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska i Francuska potpisale su ugovor o kupnji francuskih borbenih aviona Rafalea, a potpis su stavili ministri odbrane dviju zemalja Mario Banožić i Florence Parly u prisustvu Plenkovića i Macrona.

Hrvatska, prema potpisanom ugovoru, od Francuske kupuje 12 korištenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda za 1,1 milijardu eura, a riječ je o iznosu koji će biti isplaćen u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Plenković i Macron potpisali su i Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose dviju država, a koji podrazumijeva saradnju na području političkog dijaloga, ekonomske, odbrambene te sigurnosne saradnje, kao i kulturnu, naučnu, obrazovnu i upravnu saradnju.

Hrvatski premijer ocijenio je kako nabavka eskadrile borbenih aviona Rafale predstavlja novu fazu odnosa između dviju zemalja, ali kako znači i jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i borbenih sposobnosti Hrvatske vojske.

- Avioni će sigurno utjecati na vanjskopolitički, sigurnosni i odbrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoju teritoriju i dobija sposobnost saradnje u okviru NATO-a i Evropske unije - izjavio je Plenković.

Dodao je kako će borbena eskadrila imati ulogu odvraćanja mogućih pretendenata na hrvatsku teritoriju, ali biti i izvoznik sigurnosti te važan faktor stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Plenković je dodao kako je posebna tema sastanka bio jugoistok Evrope s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je izrazio nadu da će se u narednim sedmicama i mjesecima pronaći rješenje za reformu izbornog zakona u toj zemlji "prema Parisko-Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine".

Predsjednik Francuske je naveo kako su razgovarali o problemima koji postoje između Bugarske i Sjeverne Makedonije kao i o reformi izbornog zakona u BiH.

- Tu trebamo zajednički djelovati i to ćemo učiniti tokom narednih mjeseci - poručio je Macron.

Zapadni Balkan ima istu evropsku viziju i evropski put kao Hrvatska, istaknuo je francuski predsjednik te dodao kako je na ovom području, u nekim zemljama, prije svega potrebno rješavati probleme te stabilizirati međusobne odnose država, Kosova i Srbije, te Bugarske i Sjeverne Makedonije, kao i reformirati izborni zakon u BiH. Naglasio je kako je važno razbiti etničke podjele koje su još prisutne na Zapadnom Balkanu.

Macron je izrazio podršku hrvatskim nastojanjima za ulazak u Šengenski prostor, kao i za ulazak u eurozonu, a potpisivanje ugovora o nabavci borbenih aviona nazvao je historijski značajnim i važnim za stratešku saradnju te zajedničku sigurnost dviju zemalja i cijele Evropske unije.

- Hrvatska je spremna za Šengen, to je pokazala, proces je ispoštovan, potvrdila je da ima solidnu zaštitu svojih vanjskih granica u borbi protiv krijumčarenja - kazao je Macron te najavio kako zagovara i reformu Šengena.

U 2020. godini Hrvatska i Francuska ostvarile su 1 milijardu eura razmjene, dok je u ovoj godini ta razmjena, zbog pandemije koronavirusa, smanjena na 782 miliona eura.

Hrvatska je druga zemlja Evropske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, s tim da će prvi kontingent borbenih aviona biti isporučen krajem 2024, a drugi početkom 2025. godine.