open-navfaktor-logo
search
Nefunkcionalan sistem
Hrvatska 27. januara stopirala uvoz salate, u Agenciji za sigurnost hrane BiH još nemaju potpunu informaciju?!
Hrvatski mediji objavili su 27. januara kako su u dvjema pošiljkama zelene salate koja se uvozila iz Bosne i Hercegovine pronađeni teški metali i pesticidi, zbog čega nije za ljudsku potrošnju. 
10.02.2022. u 08:04
get url
text

Dalje je navedeno da je "riječ o teškom metalu kadmiju te povećoj količini pesticida lambda-cihalotrina". Da li salate opasne za zdravlje još ima u BiH, da li je povučena iz prodaje pokušali smo saznati u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

- Agencija za sigurnost hrane BiH je odmah po prijemu EU RASFF o odbijanju sa granice, prilikom uvoza u Republiku Hrvatsku proizvoda iz predmeta Vašeg upita, dostavila sve raspoložive informacije nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, te da povratno izvijeste Agenciju.

Do trenutka pripreme odgovara na Vaš upit, Agencija nije zaprimila povratnu informaciju o poduzetim mjerama - naveli su iz Agencije u svom odgovoru poslanom 8. februara. 

Znači, 12 dana od objave u medijima nadležna državna agencija za sigurnost hrane nema potpunu informaciju da li se štetni proizvod nalazi na policama superamarketa u BiH?! Dok se tromi i nefunkcionalni sistem pokrene, ceh će platiti građani svojim zdravljem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.