open-navfaktor-logo
search
Ne moraju pozivati ljekara
Hroničnim pacijentima u KS automatski će biti produžena tromjesečna terapija
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obavijestio je osiguranike, koji koriste tromječenu terapiju za hronična oboljenja, da će počevši od petka 26. marta sve tromjesečne terapije biti produžene automatski za dodatna tri mjeseca, bez potrebe da se pozivaju timovi porodične medicine, odnosno ovlaštene propisivače.
25.03.2021. u 10:21
get url
text

Recepti koji će biti automatski produženi će se moći realizovati u svim ugovornim apotekama u kojima osiguranici inače realizuje svoje recepte i podižu lijekove, i to na isti način i u rokovima kao da je to uradio direktno ovlašteni ljekar.

Ovo praktično znači da hornični pacijenti koji već koriste lijekove, u naredna tri mjeseca, više neće morati pozivati svoje ljekare porodične medicine kako bi im oni produžili tromjesečnu terapiju elektronskim putem, već će ti recepti elektronskim putem biti automatski dostavljeni ugovornim apotekama, gdje će ih pacijenti moći realizovati na isti način kao da su ih propisali njihovi ljekari.

- Vjerujemo da ćemo ovom aktivnošću u značajnoj mjeri smanjiti pritisak na zdravstvene radnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te omogućiti da isti više vremena provedu u liječenju prioritetnih Covid pacijenata, a hroničnim pacijentima omogućiti nesmetano snadbjevanje putem ugovornih apoteka. Istovremeno, hroničnim pacijentima u Kantonu Sarajevo (kojih ima blizu 100.000) ćemo omogućiti da nesmetano dobiju neophodne lijekova, uz skraćene uobičajenih administrativnih procedura - naveli su iz ZZOKS.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ovu važnu aktivnost omogućio zahvaljujući mogućnostima Centralnog informacionog sistem putem kojeg se propisuju elektronski recepti i elektronska tromjesečna terapija.

- Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim zdravstvenim radnicima koji pružaju svoj doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa na njihovom svakodnevnom angažmanu u pružanju zdravstvene zaštite našim osiguranicima tokom ovih teškim vremena - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.