open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Hoće li "šestorka" zajedno na izbore: SDP insistira na tome, iz DF-a objasnili zašto ne žele
Član Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović je objasnio zbog čega ta stranka, kako je kazao Nikšić, ima rezervu prema zajedničkim kandidatima
Samir Šišić
31.10.2019. u 07:50
get url
text

Zajednički kandidati "šestorke" za načelnike općina u Kantonu Sarajevo (KS) se nameću kao politički prioritet broj jedan za Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH. Stopostotan učinak "devet od devet", odnosno devet izbornih poraza u devet općina KS na Lokalnim izborima 2016. godine, u SDP-u ovaj put pokušavaju promijeniti ili barem kamuflirati eventualni neuspjeh, skrivajući se iza aktuelnih partnera u vlasti KS.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić je sredinom septembra "ekskluzivno najavio" tu mogućnost, ali su ga njegovi partneri iz "šestorke" veoma brzo "ohladili" tvrdnjama da o tome čak nije ni razgovarano. Predsjednik te stranke Nermin Nikšić je u posljednjem razgovoru za N1 ponovo najavio da su pet od šest stranaka "šestorke" načelno prihvatili mogućnost kandidovanja jednog zajedničkog kandidata na narednim izborima.

- Jedino je Demokratska fronta iskazala rezervu prema tome, svi ostali su iskazali interes da o tome pričamo – kazao je Nikšić.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović je objasnio zbog čega ta stranka, kako je kazao Nikšić, ima rezervu prema zajedničkim kandidatima.

- Dva dana nakon prve izjave gospodina Mašića ja sam rekao da on može da govori u svoje ime i u ime SDP-a, a nikako u ime Demokratske fronte. Demokratska fronta smatra da imamo kapacitet da iznesemo načelnike na Lokalnim izborima, a da je, ukoliko SDP nema taj kapacitet, to pitanje za njih. Meni je žao što SDP nema taj kapacitet, što to moraju raditi u saradnji sa pet ili šest stranaka, ali Demokratska fronta jednostavno ne razmišlja na taj način – izjavio je Dunović za Faktor.

SDP trenutno nema niti jednu načelničku poziciju u KS. U čak četiri općine (Stari Grad, Hadžići, Ilijaš i Trnovo) 2016. godine nisu ni imali kandidate, dok su kandidati te stranke u ostalim općinama doživjeli uvjerljive poraze. Igor Kamočaji je bio tek treći po broju osvojenih glasova u općini Centar, Mirsad Ćatić i Edita Sulejmanović četvrti u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, dok je Eldin Bajramović bio treći od ukupno tri kandidata za načelnika Općine Vogošća. "Najbolji plasman" je ostvario Elvis Hadžić u utrci za načelnika Općine Ilidža. On je bio drugoplasirani kandidat, sa nešto više od 10.000 glasova zaostatka u odnosu na aktuelnog načelnika Senaida Memića (SDA).

Ukupno je na Lokalnim izborima 2016. godine SDP osvojio osam načelničkih/gradonačelničkih pozicija, s tim što je načelnik Općine Lukavac Edin Delić u međuvremenu napustio tu stranku, baš kao i značajan dio stranačkog članstva u Tuzlanskom kantonu, u kojem je SDP osvojio četiri načelnička/gradonačelnička mandata.

Stranački raskol, tvrde, neće utjecati na rezultate SDP-a. Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez je 2. oktobra najavio "aktraktivna imena u SDP-u u narednih deset dana", ali to se, ipak, nije dogodilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.