open-navfaktor-logo
search
Budžet
Hoće li Kanton Sarajevo u narednu godinu ući sa privremenim finansiranjem
Kanton Sarajevo će, sudeći prema aktuelnoj situaciji, u narednu godinu ući sa privremenim finansiranjem.
05.12.2020. u 10:08
get url
text

Kako je za Faktor pojasnio ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić, Ministarstvo finansija je u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH 15. oktobra ove godine dostavilo Vladi KS nacrt budžeta za narednu fiskalnu godinu, tačnije 2021. 

- Tekući budžet za 2020. godinu omogućava finansiranje obaveza u Kantonu Sarajevo do kraja ove godine. Ukoliko se do 31. decembra 2020. godine ne donese budžet za narednu godinu, KS će ući u privremeno finansiranje čime će se nastaviti finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje se obavlja najduže za prva tri mjeseca naredne fiskalne godine, tačnije do 31. marta 2021. Odluku o privremenom finansiranju donosi Skupština KS – kazao je Halebić.

S obzirom na to da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade i bez zakazanih sjednica Skupštine KS za imenovanje, očigledno je da do kraja godine neće biti glasanja o budžetu.

Aktuelna većina je najavila da bi se ime novog mandatara Vlade KS moglo znati u naredna dva dana, dok bi naredna sjednica prema najavama mogla biti zakazana za petnaestak dana.

Mala je vjerovatnoća da bi se do kraja godine nova Vlada sa novom većinom mogla organizirati i izglasati novi budžet KS a naročito s obzirom na to da ga je kreirala sada već smijenjena Vlada.

Ionako teška situacija zbog velikog broja oboljelih, nedostatka medicinskog kadra, manjih prihoda u budžetu, privredu koja je izuzetno pogođena koronavirusom, bit će dodatno otežana zbog kašnjenja u donošenju budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.