Četvrtak, 22.02.2024.
FOTO: Armin Durgut - Pixsell

Hidroelektrana Višegrad: Užas na Drini, voda se ne vidi od smeća

Radnici preduzeća Hidroelektrane na Drini sutra bi trebali da počnu uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

U novu godinu mještani Višegrada ušli su sa starim problemom - velika količina vode prethodnih dana ponovo je nanijela veliku količinu smeća. 

- Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti - navodi Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Specijalizovani tim Hidroelektrane Višegrad godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh