To je prijateljstvo rezultiralo brojnim projektima, koji su se uglavnom okončavali u idejnoj fazi, ali sa višemilionskim posljedicama po entitetski budžet. Jedan od tih projekata je i u "čuveni" trebinjski aerodrom.

- U ovo doba sljedeće godine, ako ništa drugo, sletjet će moj avion na pistu na Zupcima – kazao je Drašković u aprilu 2016. godine.

Četiri godine kasnije, njegov avion nije sletio u Trebinje, a u budžet entiteta RS nije "sletio" ni višemilionski iznos kojeg Drašković duguje tom bh. entitetu.

- Vlada i lokalna zajednica treba da daju podršku biznismenima i ljudima koji su od ideje kao što je Rodoljub Drašković – poručio je Dodik u augustu 2017. godine.

Draškovićevi projekti su, dodao je Dodik, spoj njegove "ideje i patriotizma", a ime Rodoljuba Draškovića je, tvrdio je, "postalo historijsko i dobro upamćeno za razvoj Hercegovine". Savez općina i gradova istočne Hercegovine je Draškoviću dodijelio i titulu "kneza".

U međuvremenu je Vlada RS-a odgađala razmatranje zahtjeva kompanije "Swisslion IAT" za odgađanje plaćanja dospjelih poreskih obaveza. U trenucima u kojima ga je Dodik svrstao među "historijske ličnosti", Drašković je entitetu RS dugovao 8,8 miliona KM. Ne samo da Drašković nije platio porez, već mu je SNSD-ova vlast u Trebinju omogućila upola nižu cijenu vode za njegov "Grad sunca".

Početkom aprila je Drašković odlučio da donira milion KM za hercegovačka domaćinstva pogođena pandemijom koronavirusa, iako je njegov porezni dug u međuvremenu narastao na 14,8 miliona KM. Pri tome je Drašković kritizirao Vladu RS-a, tvrdeći da su pred bankrotom i da je budžetski novac potrošen, na što mu je Dodik odgovorio da "Vlada RS-a ništa nije dužna Draškoviću, nego da je Drašković dužan RS-u".

- Gospodin Drašković je bitno dužan državi i sve što je iznio u javnost u vezi sa vlasti u RS-u nije istina i gola je laž – poručio je Dodik.

Na Draškovićev odgovor se nije dugo čekalo. Uputio je u srijedu otvoreno pismo Dodiku, u kojem je napisao da "neće dozvoliti nikom, pa ni Miloradu Dodiku, da gazi njegovo ljudsko dostojanstvo i poslovnu ličnost".

- Svjestan sam činjenice da političari na lažima i zloupotrebom patriotskih osjećanja naroda grade političku karijeru i čvrsto drže svoje političke pozicije, ali moraš da znaš, da ja nisam političar i ne služim se lažima – napisao je Drašković.

Pojasnio je da se obratio ministrici finansija RS-a Zori Vidović, koja je prezentirala budžet u visini od 840 miliona KM za sanaciju stanja prouzrokovanog koronavirusom, zatraživši informaciju koliko je novca namijenjeno istočnoj Hercegovini, kojim subjektima će biti dodijeljena ta sredstva i kada će ona biti doznačena.

- Uredno smo dobili odgovor da RS ne može isfinansirati vlastitim sredstvima navedeni iznos, te će zatražiti pomoć od međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond – napisao je Drašković.

Dodao je da je on uplatio milion KM, a da Vlada RS-a nije dala "nijedan fening" građanima na istoku Hercegovine. Dugovanja "Swisslion IAT", tvrdi, ne iznose 14,8 miliona KM već oko 800.000 KM, a ističe da postoje dokazi da je Vlada RS-a obećala otpis dugovanja u zamjenu za investicije.

- Narod traži izvještaje o poslovanju javnih preduzeća u Hercegovini za 2019. godinu, sa kojima upravlja predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Gospodine Milorade Dodik, vjeruj mi da je došlo vrijeme da razgovaramo snagom argumenata, a ne argumentima političke moći – poručio je Drašković.