Hećo: Ministarstvo za boračka pitanja KS je radilo transparentno

objavljeno: 20.03.2015. u 12:52

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je težište aktivnosti i razvoja usmjerilo na rješavanje stambenih potreba, otvaranje novih radnih mjesta i osiguranje zapošljavanja, zdravstvene zaštite i medicinske rehabilitacije te drugih značajnih projekata - kazao je ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo prezentirajući Izvjetaj o radu ovog Ministarstva.

Hećo je izvijestio da je pravo na obavezno zdravstveno osiguranje mjesečno prosječno koristilo 3.837 osoba, nosilaca osiguranja, a 1.220 korisnika koristilo je pravo na banjsko lječilište, klimatsku rehabilitaciju, a za devet korisnika odobrena je naknada putnih troškova i troškova za liječenje u inostranstvu, piše Fena.

Kada je u pitanju segment stambenog zbrinjavanja, pozajmice, jednokratna pomoć, dodjela stana i drugo, ovo pravo uživalo je više od 200 korisnika, a što se tiče legalizacije građevinskih objekata izmiren je odgovarajući dio obaveza za 200 korisnika objekata i obaveze iz ranijih godina.

– Kada govorimo o ostalim pravima, za prioritet u zapošljavanju sačinjeno je 60 preporuka za zasnivanje radnog odnosa, a odobrene su 1.963 stipendije Fondu „Ikre“ – kazao je Hećo.

Besplatne karte za prijevoz u GRAS-u koristi mjesečno 2.311 pripadnika boračke populacije, pravo na troškove dženaze, sahrane 1.101 njih je dobilo rješenje, pravo na mjesečna novčana primanja za nosioce ratnih priznanja. Djeca bez oba roditelja i slične kategorije ostvarilo je mjesečno 1.070 korisnika.

Sveukupno od 30.000 predmeta ovo ministarstvo je obradilo više od 19.000, a uposleno je samo 17 osoba.

– Na temelju prikazanog stanja i ostvarenih odgovarajućih aktivnosti koje se odnose na oblast boračke i invalidske zaštite na području KS, može se konstatovati da su planirane aktivnosti uglavnom i ostvarene u 2014. – kazao je Hećo, kojemu mandat ističe te je budućem ministru poželio uspjeha u radu naglasivši, da nije nimalo jednostavno raditi u ovom ministarstvu, s obzirom na osjetljivost te kategorije društva.

Hećo se osvrnuo i na slučaj “Zenin Bakarević” i kazao da je protiv N.N. osobe podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu, te da i sam očekuje izvještaj, jer tvrdi da je u ovom ministarstvu sve bilo transparentno.

(Faktor.ba)