open-navfaktor-logo
search
Održali sastanak
HDZ bojkotuje izbore u Travniku: Najavljuju pravnu borbu na Ustavnom sudu BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik, a tim povodom danas je održana sjednica OO HDZ BiH Travnik.
09.02.2021. u 18:11
get url
text

Kako je već i ranije najavljivano HDZ BiH će bojkotirati ove izbore, smatrajući ih nezakonitima, piše N1.

- Odluka našeg općinskog odbora je da ne učestvujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrsan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika. Nažalost, CIK BiH, koji bi trebao štititi zakonitost i demokratičnost izbora napravio je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosio neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključilo onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika - poručio je nakon održanog sastanka predsjednik OO HDZ BiH Travnik, Bojan Domić.

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BiH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.