Svečanost je najavljena u nedjelju, 1. marta u 12 sati, a sve koji odluče tog dana doći na višenamjenski trg očekuje bogat i sadržajan program.

Planirano je da se na velikoj bini postavljenoj na trgu prikaže film o izgradnji četiri kapitalna projekta: podzemna garaža i višenamjenski trg u ulici Avdage Šahinagića, sportska sala za OŠ“Edhem Mulabdić“, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i administrativnog sjedišta Stari Grad.  Zvaničnim otkrivanjem ploče sa imenima investitora – Općine Stari Grad i kreditora – Saudijskog fonda za razvoj, podzemna garaža će i zvanično početi sa radom, a parking će tog dana biti besplatan za sve građane.

Simbolično, najveći projekti koji su realizovani u općini Stari Grad bit će predstavljeni na jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, 01. mart – Dan nezavisnosti.

Brojni privrednici iz Starog Grada, ali cijelog Sarajeva odlučili su učestvovati u ovoj svečanosti degustacijom svojih proizvoda za građane. Oni koji tog dana dođu na trg uživat će u brojnim delicijama, kako slanim tako i slatkim, od specijaliteta karakterističnih za ovaj dio grada: ćevapa, pita, peciva, do pica, raznih kolača, torti, baklava, te čokoladica i slatkiša za najmlađe. Za ljubitelje kafe pobrinut će se kompanija Vispak koja će za ovu priliku točiti kafu iz džezve za Ginisa.

Pripremljen je i bogat kulturno-zabavni program, a goste na trgu zabavljat će diva sevdaha Hanka Paldum koja iz sebe ima 45 godina neprikosnovene muzičke karijere i KUD“Baščaršija“, naše najstarije društvo sa tradicijom dugom 73 godine, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.