open-navfaktor-logo
search
Zastrašivali svjedoke
Hag traži ponovno hapšenje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića
Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daqun naložio je ponovo da se raspiše nalog za hapšenje dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za ometanje rada suda utjecajem na svjedoke u sada već okončanom predmetu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
04.09.2021. u 14:15
get url
text
Vjerica Radeta

Ova odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev haškog tužilaštva da se u cilju očuvanja dokaza uzmu posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da usledi, s obzirom da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Srbija neće da izruči ovo dvoje radikala, jer su srpski sudovi zaključili da za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti i tražila je da im se sudi pred srpskim pravosuđem.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gdje će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svjedoke u postupku koji se vodio protiv Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom.

Suđenje u Hagu Radeti i Jojiću je neophodno, prema stavu Mehanizma, zbog zaštite sigurnosti svjedoka koji nisu spremni da protiv njih svjedoče u postupcima koji bi se vodili u Srbiji.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.