open-navfaktor-logo
search
Gostima respekt
Hadžibegić: Nismo favoriti protiv Islanda, igrat ćemo ofanzivno, ali i na rezultat
Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, uoči utakmice s Islandom na startu kvalifikacija za EURO nije želio preuzeti breme favorita.
22.03.2023. u 17:37
get url
text

Ne bih se složio da smo favoriti. Reći ću vam da smo favoriti kada ih pobijedimo i ako ih pobijedimo. Imam respekt prema svim kolegama koji rade. Kad bi govorili o Islandu prije 10-15 godina, govorili bi o drugim terminima. Imam respekt prema toj ekipi i želim skrenuti pažnju navijačima i mojim igračima na važnost susreta i na važnost krajnjeg rezultata - kazao je selektor BiH koji će sutra imati zvanični debi na klupi Zmajeva.

- Želja nam je svima da odemo na Evropsko prvenstvo. Imamo mogućnost prvo i drugo mjesto, imamo baraž. Namjerno i svjesno preuzimam rizik i govorim da želimo da budemo prvi. To možemo sa 10 pobjeda, ali ni jednog momenta ne kažemo da ćemo ih ostvariti i ne kažem da ćemo biti prvi. Želim da imamo cjelokupno ponašanje u sportskom dijelu zahtjevnosti, a da ostanemo realni. Možemo imati želje, sigurno ih i protivnik ima. Samim tim što su imali nekoliko prijateljskih utakmica u ovom periodu u kojem mi nismo imali pokazuje koliko su ozbiljno shvatili kvalifikacije. Treba biti s jedne strane optimista, vjerovati u sebe, ali i respektovati protivnika koji sigurno ima neke snage da nam se suprotstavi - dodao je Hadžibegić.

Selektor BiH imao je priliku u prijateljskim utakmicama skautirati Islanđane, a kaže da je impresivno bilo vidjeti koliko njihovi fudbaleri trče i koliko su agresivni.

O tome ko će istrčati sutra od prve minute na travnjak Bilinog polja Hadžibegić nije želio odgovoriti:

- Objektivno nema tajni. Igrali smo u više sistema. Poslije treninga ću definitivno odrediti ko će igrati. U problemu sam jer ih je 25, a 23 mogu stati na listu. Jako dobro rade, žele da se napravi što bolji rezultat. Toga sam svjestan. Pokušat ćemo da igramo ofanzivno, koliko nam protivnik dozvoli, s ciljem da odigramo na rezultat. Najbolje bi bilo krenuti pobjedom zbog navijača, atmosfere - zaključio je Hadžibegić.

Meč BiH - Island igra se sutra (četvrtak) od 20.45 sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.