Da nemaju namjeru donositi nove provedbene akte danas je istakla Irena Hadžiabdić, članica CIK-a. Prije nekoliko dana je Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH, kazala da je uputstvo CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH doneseno 2018. godine bilo jednokratno, te da nema uvjeta za provedbu rezultata izbora, barem kada su u pitanju posredni izbori.

VEZANI TEKST - Bradara: Uputstvo CIK-a o popuni Doma naroda jednokratno; Čolo: Nije tačno, HDZ-u ne odgovara

- Centralna izborna komisija BiH je usvojila podzakonske akte za provedbu izbora i pravila za održavanje izbora se znaju. Nemamo namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, a nemamo informacije da li će nešto u tom pogledu učiniti visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. To uputstvo je na snazi i nije mijenjano i Centralna izborna komisija, da je imala pravo da nešto radi u tom smislu, to bi uradila prije raspisivanja izbora – kazala je Hadžiabdić.

U svom članu 10.12., Izborni zakon Bosne i Hercegovine je propisao da CIK nakon svakog popisa stanovništva određuje broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog organa iz svakog kantona.

- Nije se desio novi popis. Zauzeli smo stav da u tom pogledu nema potrebe da djelujemo – rekla je Hadžiabdić.