Hadži Sinanova tekija: Četvrtkom uveče otvorena za sve ljude dobre volje (FOTO)

objavljeno: 02.07.2015. u 22:43

Sarajevsku ulicu Sagrdžije stotinama godina krasi hadži Sinanova tekija, koja svojim autentičnim izgledom kakav je dobila 1640. godine, spada među najljepše stare tekije u Bosni i Hercegovini.

– Po svojoj ljepoti i historijskoj vrijednosti poznata je širom svijeta – kaže nam Mensur Serdarević mutavelija hadži Sinanove tekije i dodaje da to svakodnevno potvrđuje sve veći interes stranih turista koji dođu u obilazak.

Kako vrijeme prolazi, ova građevina kao da je sve ljepša. Svojim eksterijerom, i to onim koji se nazire sa ulice, privlači pogled svakog prolaznika. Nemoguće je proći a da se ne okrenete da, bar još jednom, pogledate tu ljepotu.

Još je veće oduševljenje kada se vrata harema otvore. Na samom ulazu pogled vam padne na divno izrađenu hajr česmu, a zatim se na duži period zadrži na kaligrafskom zapisu.

– Muhur ispisan u Kjufi pismu, gdje je geometrijski 12 puta napisano “La Ilaha IllAllah Muhammadur Rasulullah” – kaže nam naš sagovornik i pojašnjava da kada se posmatrač malo izmake i pogleda u centar može doživjeti osjećaj kako se sve okreće oko središta.

Prema riječima mutavelije nije poznat autor kaligrafskog zapisa. a smatra se da je stariji od dvije stotine godina. Prvi ovakav zapis, mnogo manjih dimenzija, nalazi se na samom ulazu što, kako smo saznali, predstavlja nacrt za izradu originalnog.

– Muhur, prečnika od skoro tri metra, predstavlja kompletno kretanje u kosmosu oko Jednog, oko Allaha dž. š. – dodaje Serdarević, te nas dalje vodi u obilazak i otvara vrata prostorija ovog divnog kompleksa.

 

Pokazujući nam svu raskoš tekije, mutavelija nam je naveo da se tamo nalaze semahana (prostorija gdje se obavlja derviški obred zvani zikr), stan za šejha, musafirhana (prostoriju za putnike namjernike) i mejdan odaja.

– Tekija je četvrtkom uveče otvorena za sve ljude dobre volje koji nakon što obave zikr, malo se druže, popiju čaj, uče ilahije kaže nam mutavelija Serdarević.

Prema historijskim podacima za izgradnju tekije zaslužan je bogati sarajevski trgovac hadži Sinan, ili njegov sin Mustafa-paša, koji je kao silahdar (oružar) služio na dvoru sultana Murata IV.

(T.Cerić/Foto: M.Živojević/Faktor.ba)