open-navfaktor-logo
search
Afere u Srebrenici
Grujičić namješta poslove: Nakon skršenih milion eura, pokušao još milion KM iz budžeta izvući za fantomsku mljekaru
Aktuelnog načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića tokom njegovog mandata pratile su brojne afere.
16.07.2020. u 18:34
get url
text

Faktor je već pisao o spornih milion eura donacije Vlade Srbije, o čemu je vođena i istraga, ali do danas javnosti nisu saopćeni rezultati.

U vrijeme kada je Skupština općine Srebrenice na vanrednoj sjednici usvojila Odluku o rebalansu budžeta za 2018. godine, kako bi se u općinski budžet "ugradilo" i tih milion eura, predsjednik Skupštine bio je Alija Tabaković, aktuelni kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice.

- Uoči same Nove godine, načelnik Mladen Grujičić je tražio od mene da sazovem vanrednu sjednicu kako bi se ova odluka izglasala. Mi smo to i uradili, ali za dalje ne znamo ništa. Sve je načelnik sam radio, od pregovaranja sa Slovencem koji je bio vlasnik prostora u industrijskoj zoni u Potočarima, do cijene i utroška tih sredstava. Po priznanjima aktera koji su u tome učestvovali sa načelnikom Grujičićem, navodno su od Slovenca trebale biti kupljene te hale. Kako mi je rekao jednom Ćamil Duraković, taj Slovenac je bio spreman kada je on bio načelnik dati halu za 400.000 eura, a onda je pristao i na 200.000 eura. Na kraju, halu je Grujičić navodno platio 850.000 eura, a preostalih 150.000 eura uložio u navodnu adaptaciju. Od fabrike i otvaranja novih radnih mjesta nema ništa jer je tu sada smješten privremeni azil za pse, i uposleno pet-šest ljudi koji cijepaju drva - pojašnjava za Faktor Tabaković.

Grujičić je u izjavi za srbijanske medije odbacivao sve optužbe i iznosio svoju verziju priče:

- Čovjek čiji pogon tamo radi nema stražare, već ima pse. Donacija nije pronevjerena. Kupljen je kompleks koji se prostire na 3,3 hektara, i to zbog srbijanskog investitora firme "Tapos", ali kada je trebalo da se realizuje posao, ponudili su ugovor koji nismo mogli da prihvatimo. Riješili smo da taj prostor sad damo u zakup. Tu će biti četiri pogona, od kojih za sada samo jedan radi jer se za ostala tri čeka struja.

Desnica Radivojević, bivši savjetnik načelnika Grujičića, poznatiji kao dugogodišnji član vrha SDA i ministar u nekoliko sastava Vlade FBiH, podsjećamo, prije dvije godine je otkrio kako je ukraden ovaj novac. 

- Već prvih dana januara 2018. godine Općina je Slovencu uplatila 850 hiljada eura, ali je on potom nama vratio 120 hiljada eura - otkrio je tada novinarima Desnica Radivojević.

On je obasnio da je to "usmeno dogovoreno na sastanku u jednom beogradskom hotelu gdje su bili on, Grujičić, Živec i Ratomir Pavlović".

- Živec je sa računa svoje firme Ideal dizajn iz Potočara preko Uni credit Banke iz Banje Luke 5. januara 2018. u dvije tranše uplatio 50 hiljada i 70 hiljada eura na račun austrijskih firmi ISD Institute for structured development i Vidasus development. Vlasnik tih firmi je Aleksandar Petrič, koji je pravio te fitkivne ugovore kako bi se zabašurili tragovi. Onda je on podigao taj novac i podijelio po dogovoru u hotelu o čemu postoji i audiozapis - kazao je Radivojević u izjavi za srbijanske medije. 

Kako tada, tako i danas. Hale zjape, milion eura bačeno je niz vjetar. 

U februaru 2018. godine Grujičić se umiješao u još jedan sumnjivi biznis. Tada je potpisao sa austrijskim investitorima ugovor o izgradnji "srebreničke mljekare". Budući pogon, kako je tada najavljivano, zapošljavat će 25 radnika.

- Provjeren kvalitet, osiguran plasman - tako je on opisivao ovaj projekat nakon boravka u Beču. 

Vrijednost projekta je, kako je tada saopćeno, 2,6 miliona eura, a dio sredstava, najavljivano je, uložit će lokalna zajednica. Taj dio, prema ugovoru potpisanim sa Austrijancima iznosi milion maraka, odnosno 500.000 eura. Nadalje, kako je precizirano ugovorom, prva tranša treba biti uplaćena 30 dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno donošnja odluke u Skupštini općine Srebrenica. Mljekara je trebala biti napravljena na lokalitetu nekadašnjeg fabrike Vezionica, u srebreničkom naselju Baratova.  

Zadnja informacija koja se može pronaći na zvaničnoj web stranici Općine je iz marta 2018. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja ugovora. Grujičić je organizirao sastanak s mljekarima iz Srebrenice i susjednih općina. Od tada ni slova više o mljekari.

Odbornici u Skupštini općine zaustavili su ovaj Grujičićev biznis. Indikativno je da se i u ovom ugovoru pojavljuje Aleksandar Petrič, vlasnik Vidasus developmenta iz Beča. 

Kandidat probosanskog bloka za načelnika Srebrenice Alija Tabaković 

- Opet se radilo o osobi iz Austrije koja se dovodi u vezu sa aferom iz kupovine hale u Potočarima. Ti novodni investitori su trebali da instaliraju mljekaru u mjestu Baratova na ulazu u Srebrenicu. Kasnije se ispostavilo da se radi o nekoj opremi iz Austrije. Načelnik je tada objašnjavao da se proba odštampati ambalaža negdje u Austriji i da se proba sa proizvodima iz Srebrenice kako će ići na tržištu u Austriji. Što je apsurd i nezakonito i nemoguće. U ta doba na području Općine Srebrenica se govorilo da ima negdje oko 200 krava muzara. Tada sam kao predsjednik Skupštine općine Srebrenica zamolio naše ljude da ne ulaze u taj projekat jer će to propasti i da će njihova egzistencija biti ugrožena. Da ni pod kojim uvjetima ne raskidaju ugovor sa zagarantovanim kupcem mlijeka iz Gradačca. Tada su ti lažni investitori tražili garanciju da će se samo njima predavati mlijeko, što je van svake pameti. U tom momentu Općina je bila spremna ići u tom pravcu da natjera farmere na raskid ugovora. Sreća pa je takva sumnjiva investicija propala - kaže Tabaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.