open-navfaktor-logo
search
Ministri se predomislili
Grgić tvrdi da joj prijete zbog najave ukidanja paušala; Mahmutbegović: Imenujte ko prijeti!
Zastupnica Mira Grgić (SDP) danas je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kazala kako je zbog pritisaka, ucjena, neprimjerenih komentara, odlučila sa dnevnog reda današnje sjednice povući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.
05.07.2021. u 13:49
get url
text

- Svi znamo da se FBiH već gotovo tri godine nalazi u jednoj neobičnoj situaciji, gdje su pola ministara zastupnici na različitim nivoima vlasti. Nemam ništa lično ni protiv jednog ministra. Zato nema potrebe da kada komentarišete ovaj zakon preispitujete moj zdrav razum, da na mene vičete i da mi prijetite. Ne bojim se ničije ni visine, ni težine, ni funkcije. A sve u skladu sa onom narodnom: "Um caruje, a snaga klade valja".

VEZANI TEKST - Mahmutbegović: Nemoralno je da parlamentarci ili direktori javnih preduzeća imaju plaće od pet ili šest hiljada KM

Zakon sam predložila jer smo zbog nesposobnosti većine da formira Vladu FBiH na osnovu izbornih rezultata iz 2018. godine, došli u situaciju da nam je sedam, od 14 ministara u Vladi FBiH, istovremeno zastupnici na raznim nivoma zakonodavne vlasti - kazala je Grgić i dodala:

- U skladu sa ranijom praksom da se mandati mogu prihvatiti, a ne mogu konzumirati do formiranja Vlade, neki zastupnici koji obnašaju izvršnu vlast dali su izjave da se odriču paušala. Neki su se predomislili pa su te izjave povukli. Tako se Zastupnički dom našao u situaciji, da mora tim ministrima za 2018, 2019. i 2020. godinu na ime zaostalih paušala isplatiti 123.391 KM, na to ide 20 posto doprinosa. To je skoro gotova stvar. Zakon sam predložila da se ubuduće ne nađemo u ovakvoj situaciji gdje su nam ministri istovremeno i zastupnici. Ali s obzirom na neprimjerene komentare, ucjene i pritiske u posljednh 15 dana, a i zbog svog digniteta, povlačim ovaj prijedlog zakona. Istovremeno, pozivam zastupnike da povuku zahtjeve za isplatu zaostalih paušala.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je kazao Grgić, ako joj je neko prijetio od zastupnika, da za to iskoristi etički kodeks, kako bi se reagiralo.

Zastupnica Melika Mahmutbegović je pozvala zastupnicu Grgić da ne povlači zakon sa dnevnog reda.

- Izašla sam nakon nastupa zastupnice Mire Grgić, koja je iznijela da je doživjela zastrašivanje, prijetnje, pozivam da nas informiše ko je to činio. Pozivam kolegicu da ostavi ovaj zakon na dnevnom redu sa amandmanom koji su uputili ministri Jelka Milićević i Josip Martić. Bilo bi dobro da bude predmet rasprave i da ga usvojimo, a predlaže ukidanje paušala svim profesionalnim zastupnicima i izabranim zvaničnicima koji imaju dvojne pozicije - rekla je Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.