open-navfaktor-logo
search
Agencija za bankarstvo
Građani se prerano radovali zbog moratorija: Banke će odlučivati kome će odgoditi otplatu kredita
Odluka o uvođenju moratorija, odnosno odgode plaćanja kredita u trajanju od minimalno tri mjeseca obradovala je sve "kreditno opterećene" građane Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, mnogi od njih su se uzalud radovali.
23.03.2020. u 14:44
get url
text
get url
text

U četvrtak, 19. marta, je u sjedištu Vlade FBiH održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici banaka koje posluju na području FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Agencije za bankarstvo FBiH. Na tom je sastanku ocijenjeno da je bankarski sektor likvidan i da funkcionira bez problema, te da će fizičkim i pravnim osobama banke omogućiti odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca.

- Agencija za bankarstvo i predstavnici banaka usaglasit će odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju ovog dogovora - izjavio je nakon sastanka federalni premijer Fadil Novalić.

Pored firmi, odluci o ovom moratoriju su se obradovali i građani, čiji su kućni budžeti već sada ili će tek biti značajno ograničeni zbog pandemija koronavirusa. Prve informacije su ukazivale da će svi oni koji žele imati mogućnost "zalediti" otplatu kredita na period od minimalno tri mjeseca.

- Za fizička lica je neki prijedlog da se ide, da svi koji to hoće budu oslobođeni plaćanja kredita u naredna tri mjeseca, a oni koji neće, da se izjasne, da kažu: "Mi želimo nastaviti plaćati" – izjavio je prošle sedmice za Faktor Adnan Smailbegović, koji je sastanku u Vladi FBiH prisustvao ispred Udruženja poslodavaca FBiH.

Agencija za bankarstvo FBiH je zadužena da u najkraćem roku donese podzakonske akte kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata koronavirusa na bankarski sistem, građane i privredu u FBiH.

U petak je održana sjednica Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH, na kojoj su usvojene privremene mjere za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica. Utvrđeno je da banke mogu odobriti posebne mjere, kao što su moratorij, odnosno zastoj u otplati kredita koji može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja njegovih trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere sa ciljem olakšavanja izmirivanja kreditnih obaveza klijenta i održavanja poslovanja klijenta.

- Kod mjera koje se odnose na pravna lica, očekuje se donošenje odluka banaka i nedepozitnih finansijskih institucija na osnovu dostupnih informacija i komunikacije između banke i klijenta – navodi se u odluci.

Kada su u pitanju fizička lica, banke i nedepozitne finansijske institucije će "postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata".

To u praksi znači da mogućnost korištenja moratorija neće imati svi građani, već samo oni za koje banke procijene da su "ugroženi". Dakle, banke mogu, ali ne moraju, olakšati građanima otplatu kredita i ostavljen im je prostor da u skladu sa vlastitim procjenama uskrate pravo svakom fizičkom licu da odgode plaćanje kredita.

Na ovaj način je i Agencija za bankarstvo FBiH izbjegla preuzimanje odgovornosti za donošenje obavezujućih odluka, već su tu mogućnost predali u ruke bankama da njome manipuliraju u skladu sa svojim potrebama i interesima.

Član 4. Zakona o agenciji za bankarstvo FBiH, koji govori o nadležnostima te institucije, propisuje da je ona nadležna i za donošenje podzakonskih akata kojima se regulira rad banaka, mikrokreditnih organizacija i lizing društava, što znači da je Agencija za bankarstvo mogla samostalno donijeti odluku o moratoriju, a ne da ostavlja prostor bankama da tu mogućnost tretiraju onako kako njima odgovara.

U Srbiji je, primjera radi, propisana obaveza bankama da dužnicima ponudi zastoj u otplati kredita, te da na svojim internet stranicama objave ponudu o zastoju otplate. Dužnici imaju rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbiju, a ako to ne urade, smatrat će se da je ponuda prihvaćena, odnosno da neće morati otplaćivati kredit u određenom vremenskom periodu.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa će direktno ili indirektno osjetiti svi građani, ili barem ogromna većina njih, te je mogućnost moratorija na otplatu kredita onim fizičkim licima koja to žele bila jedna od najnižnijih mjera za prevazilaženje krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.