open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"
Građani Bosne i Hercegovine još će sačekati na konačnu odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o ukidanju akciza na naftne derivate i snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine.
24.03.2022. u 13:56
get url
text
Dom naroda PSBIH

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost u prvom čitanju. Niko nije bio protiv, ali je na predložene izmjene zakona najavljeno ulaganje amandmana, što odugovlači proceduru. To znači da od stupanja na snagu niže stope PDV-a na osnovne životne potrepštine, i više za lusuz, još nema ništa.

Slično je i sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, gdje su delegati iz SNSD-a ponovo bili protiv hitne procedure, a bili su i protiv skraćene procedure, te je ovo ostavljeno za naknadno usaglašavanje.

Dopunama ovog zakona, usvojenim u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predviđeno je privremeno ukidanje akciza na naftne derivate.

Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a, najavila je ulaganje amandmana na tragu odluka Narodne skupštine RS-a o nultoj stopi PDV-a na osnovne životne namirnice i 22 posto na luksuz.

Podsjetimo da su zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ranije predložili izmjene Zakona o PDV-u i to u pravcu uvođenja niže stope od deset posto. Njihov prijedlog nije usvojen, ali je usvojen prijedlog iz Kluba SDS-a o stopi od pet posto PDV-a.

Neki delegati su negodovali jer nisu uopće dobili analizu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koja je dala negativno mišljenje i na izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama.

- Ja nisam dobio mišljenje Uprave. Je li to privatni organ? Uprava za indirektno oporezivanje oslikava političku volju vladajuće većine i vlasti u BiH – prokomentirao je delegat Mladen Bosić (SDS).

On je potom pročitao jednu rečenicu iz mišljenja UIO, kojeg je ocijenio "alanfordovskim".

- Jedna od tačaka u izvještaju kaže da treba imati u vidu i činjenicu da prema nekim istraživanjima uvođenje niže porezne stope ne znači smanjenje socijalnih razlika jer takva snižena stopa može donijeti dvostuko veću korist bogatima nego siromašnima pa se na ovaj način indirektno subvencionišu bogati jer i oni kupuju ove proizvode.

Pa koji stručnjak može ovakvu rečenicu napisati. Kad sam pročitao, pao mi je na pamet citat iz Alana Forda, bolje biti bogat i zdrav nego siromašan i bolestan jer ako si bolestan džaba ti što si siromašan. Takav je nivo ovog izvještaja – dodao je Bosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.