VEZANI TEKST - Podnesena žalba na odluku o smjeni Gordane Tadić, raspravit će se na zatvorenoj sjednici VSTV-a

Vijeće je glasalo i donijelo je odluku da se žalba Gordane Tadić odbija, odnosno da se potvrđuje drugostepena odluka u njenom slučaju.

Šest članova Vijeća je bilo za, pet protiv, a jedan suzdržan. Ukupno 12 članova VSTV-a je odlučivalo na današnjoj sjednici.

Ovo znači da je Gordana Tadić smijenjena. Ona ubuduće može obavljati funkciju tužiteljice u Tužilaštvu BiH.

Kako je rečeno iz VSTV-a, odmah će se stupiti u kontakt sa četiri zamjenika glavne tužiteljice i oni će biti potencijalni kandidati za obnašanje dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH dok se na konkursu izabere glavni tužilac.

Zamjenici su Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković i Milanko Kajganić. Nijh četvero će biti pozvani da pošalju svoje CV-ijeve VSTV-u, a onda će Vijeće odabrati vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca. 

Disciplinskom tužbom, podnesenom u aprilu ove godine, Tadić se teretila za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je na konferenciji za medije obrazložio odluku Vijeća, a obrazložio je i kako će biti izabran vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, što možete pogledati u videu ispod.