open-navfaktor-logo
search
Dani otpora
Goražde: Liniju na Osanici agresor nikada nije uspio pomjeriti
Od 4. maja u Goraždu je počelo tradicionalno obilježavanje "Dana otpora". Jedan od najznačajnih datuma u novijoj historiji Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) jeste 4. maj 1992., dan kada je pružen prvi organizovani otpor bosanskih patriota na goraždanskom području.
08.05.2022. u 10:41
get url
text
Dani otpora, Goražde

Danas, u čast goraždanskih branilaca, šehida i boraca koji su dali svoje živote, obilježava se i 30 godina od herojske odbrane prostora Osanice.

Manifestacijama sjećanja na odsudne trenutke odbrane prisustvuju brojne delegacije, a ispred Vlade Federacije pomoćnik ministra za boračka pitanja Mirza Terzo položio je cvijeće i prisustvovao otvaranju Centralnog spomen - obilježja poginulim braniocima Goražda. Njegova izgradnja finansirana je iz federalnog budžeta sa 14.000 KM.

- S ponosom stojim ovdje, jer Goražde i njegovi heroji vječno su nas zadužili. Zbog toga su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata uvijek na usluzi ovim prostorima i boračkoj populaciji. Osim spomen-obilježja, u okviru "Dana otpora" podržat ćemo i izradu Monografije o opsadi i odbrani Goražda – izjavio je Terzo.

Inače, iz federalnog budžeta, samo prošle godine za borački resor BPK Goražde izdvojeno je skoro pet miliona maraka. Osim za invalidnine, dobitnike ratnih priznanja i egzistencijalne naknade boračkih populacija s područja Goražda, Federalno ministarstvo lani je s više od 90 hiljada maraka finansiralo dženaze i sahrane umrlih pripadnika ovih kategorija. Stopostotnim ratnim vojnim invalidima dodijeljeni su automobili u vrijednosti od 30.000 KM, dok je s 10.000 maraka Federalno ministarstvo podržalo kulturu sjećanja na značajne datume i spomen oblježja u BPK.

Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde, uručio je u Goraždu zahvalnicu Terzi, a u izjavi za Fenu potcrtao je izuzetno značajnom podršku s nivoa Federacije u svim projektima, ali i generalno za boračku populaciju ovih prostora.

- Ta podrška nam je izuzetno značajna s obzirom na mali budžet s kojim raspolaže naše ministarstvo. Osim 14.000 KM za Centralno spomen-obilježje dobili smo iz federalnog budžeta i određeni dio sredstava za izgradnju drugih spomen-obilježja. Također, svake godine smo putem javnog poziva povlačili određena sredstva za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz perioda 1992.-1995. Ovog 4. maja, nakon tri decenije od prvog napada na Goražde, ozvaničen je i završetak radova na izgradnji Centralnog spomen-obilježja poginulim braniocima Goražda. Grad heroj dobio je reprezentativno spomen - obilježje kakvo i zaslužuju poginli branioci. Na njemu su ispisana imena 2.115 šehida koja treba da nam svakodnevno budu sjećanje na herojsku borbu i žrtvu koju su podnijeli da bi mi danas uživali slobodu. To su imena pripadnika 1. Drinske brigade, 43. Drinske brigade, 31. Drinske brigade, Rogatičke brigade, 1. Slavne višegradske brigade i pripadnika MUP-a RBiH. Dakle, iz naziva brigada se vidi da se radi o braniocima i iz drugih okolnih gradova, ne samo iz Goražda, ali koji su se sticajem okolnosti našli na zajedničkom zadatku, a to je odbrana Goražda - kaže ministar Aganović.

Još jedan vrlo značajan projekat za očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata je izrada monografije "Opsada i odbrana Goražde u periodu od 1992.-1995. sa osvrtom na počinjene ratne zločine".

- Nažalost, još niko nije odgovarao za neselektivno, granatiranje, ubijanje civila, djece, itd., kao ni za opsadu koja je trajala punih 1.336 dana. Siguran sam da će izrada monografije doprinijeti tome da se konačno krene u procesuiranje odgovornih za zlodjela koja su se činila nad Goraždem za vrijeme agresiji – napominje kantonalni borački ministar.

Podsjećajući na dan kada je ispaljen prvi projektil 4. maja 1992. u jutarnjim satima na zgradu opštine, Aganović potcrtava kako je tada organizovan otpor daleko nadmoćnijem agresoru.

- Sjećanje na ovaj dan posebno budi emociju kod naših branilaca, ali i kod ostalog stanovništva. Herojska se borba vodila na Drini i sa sigurnošću možemo reći da se ovdje branila Bosna i Hercegovina. Ne smijemo zaboraviti da je opsada grada trajala 1.336 dana i da je više od 4.000 civila i vojnika ubijeno, a od toga više od 120 djece – kaže Aganović.

Prvi napad sa teritorije tadašnje opštine Foča na Osanicu na teritoriji opštine Goražde desio se 8. maja 1992. godine, kada su ispaljeni artiljerijski projektili na okolna sela i objekat osnovne škole.

- Liniju razdvajanja na Osanici koju je držala Prva drinska brigada Armije RBiH pod komadom Zaima Imamovića, agresor nikada nije uspio pomjeriti. Inače, Prva  drinska brigada je formirana 13. maja 1992. godine, što je vjerojatno u to vrijeme bila prva vojna formacija u cijeloj BiH. U odbrani Osanice kao važne kote za odbranu Goražda poginulo je 68 pripadnika Armije - dodaje ministar.

U okviru programa obilježavanja "Dana otpora" već godinama, a tako i ove 2022., u znak sjećanja na legendarnog heroja Zaima Imamovića i na godišnjicu osnivanja Prve drinske brigade, 14. maja održat će se memorijalni planinarski pohod, a dan poslije i maraton "Tragom drinskih brigada".

- Iako komandant Zaim Imamović nije zvanično proglašen herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata nama niko ne može oduzeti pravo da ga tako nazivamo, jer za nas na Drini jeste istinski heroj ovih prostora, a i cijele Bosne i Hercegovine – poručuje Aganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.