open-navfaktor-logo
search
Formirana u mjestu Zaseok
Godišnjica osnivanja jedinice "Crni labudovi": Sjećanje na heroje odbrane BiH
Danas je širom Bosne i Hercegovine na primjeren i dostojanstven način obilježena 28. godišnjica formiranja  jedinice "Crni labudovi“ i pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.
10.05.2020. u 15:55
get url
text

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i odlukom nadležnih institucija o zabrani okupljanja, sjećanje na jedinicu "Crni labudovi“ prilagođeno je trenutnom stanju.

Shodno nastaloj situaciji članovi Udruženja boraca “Crni labudovi“ su, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite, na spomen-obilježjima u Sarajevu, Sapni, Ilijašu, Konjicu i Zavidovićima obilježili 28. godišnjicu formiranja ove legendarne jedinice Armije RBiH.

Jedinica "Crni labudovi“ je formirana 10.05.1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik (danas općina Sapna) kada su nakon pogibije narodnog heroja  Mehdina Hodžića-Crnog labuda njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv “Crni labudovi“.

Obilježavanju godišnjice u Zaseoku prisustvovao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Bukvarević je podsjetio na značaj prenošenja istine o odbrani na mlađe generacije ali i na riječi rahmetli Mehdina da se Bosna brani na Drini te da mu je posebna čast i ponos što je imao priliku da uči od njega kako se brani i voli domovina.

Također, istakao je značaj ovakvih obilježavanja kako ne bismo nikada zaboravili ljude poput Mehdna koji su bili spremni i život dati za odbranu domovine. 

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata "Crni labudovi" su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBIH, a 79 šehida jedinice „Crni labudovi“ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Teže i lakše je ranje 345 pripadnika, a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan“.

U želji da se od zaborava sačuva ratni put jedinice, Udruženje boraca „Crni labudovi“, koje  egzistira od 2014. godine nastoji mapirati staze kojim su hodili najbolji sinovi naše domovine.

Tako su na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva, u Konjicu, u Ilijašu i Zavidovićima postavljeni “bedemi” koji svjedoče istinu o herojstvu i ljubavi "Crnih labudova" prema svojoj domovini.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.