open-navfaktor-logo
search
Zloglasna jedinica
Godišnjica kad su Škorpioni strijeljali šestericu Srebreničana: "Ko je taj što može djecu ubijati"
Danas će u sklopu Programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u organizaciji Udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida, preživjeli članovi porodica, komšije i prijatelji posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu, gdje su 17. jula 1995. godine strijeljana šesterica Srebreničana.
17.07.2021. u 09:12
get url
text

U ovom mjestu 17. jula 1995. godine pripadnici zloglasne jedinice Škorpioni strijeljali su šestericu mladića iz Srebrenice: Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusufa Delića (25).

Snimak egzekucije šesterice Srebreničana prvi put je prikazana u sudnici u Hagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji je preminuo prije kraja suđenja.

VEZANI TEKST - Umrla je srebrenička majka Nura Alispahić: Jednog sina joj ubili "Škorpioni", a drugi poginuo na Tuzlanskoj kapiji

Na suđenju bivšim Miloševićevim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u Hagu, tužioci su također prikazali snimak strijeljanja Srebreničana.

Svjedok Goran Stoparić, tadašnji pripadnik Škorpiona, u sudnici je izjavio da je bio očevidac tog ubistva koje je, kako je kazao, naredio komandant Škorpiona Slobodan Medić zvani Boca.

Na snimku, Stoparić je identifikovao i pripadnike Škorpiona Peru Petraševića, Milorada Momića i Aleksandra Medića kao počinioce ubistava.

- Boca je odredio ljude iz svog osiguranja da ih strijeljaju… Prva četiri ubistva gledao sam sa oko 200-250 metara, a za preostala dva, vidio sam samo krov kuće u kojoj su strijeljani - rekao je Stoparić.

Na prikazanom snimku vidi se kako nekolicina pripadnika Škorpiona, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestericu vezanih civila.

Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvericu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su Škorpioni i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kućici.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Komandant Škorpiona Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

Škorpioni su formirani 1992. godine pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Njegovi pripadnici bili su uglavnom Srbi iz Hrvatske.

VEZANI TEKST - Miloševićevi ključni obavještajci: Šta za državu BiH znači presuda Stanišiću i Simatoviću

Nurin stariji sin Admir Alispahić ubijen je na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, pa ukopan u Tuzli. Mlađi sin Azmir Alispahić ukopan je u Potočarima kod Srebrenice 11. jula 2003. godine. Nurin muž Alija ukopan je u mezarju Kazani. Kćerka joj je, od tuge za braćom i ocem, umrla poslije rata. Majci je uspjela reći svoju posljednju želju – da je ukopaju kraj oca. Nepune dvije godine nakon Azmirove dženaze u Potočarima, na televiziji je vidjela kako je njen tada sedamnaestogodišnji sin smaknut.

- Bila sam u kući. Navečer kasno govore na televiziji: Sad ćete vidjeti čudo veliko, majka će prepoznati sina, a sestra brata. Pojavi se onda kamion, izvode mladiće, ruke im svezane, kad onaj četvrti izađe – moj Azmir! Pala sam, plakala. Nemojte mi ga tući, nemojte mi dijete ubiti, joooj! Sjećam se kako ga jedan zlikovac, dok moj Azmir leži licem na zemlji, pita je li ikad spavao za ženom, a moje sunce mu odgovara: Nisam, čiko. Reče mu onaj s puškom još: E, nećeš ni spavati! Ubiše ih onda, pa spališe. Sve sam 'vako i na sudu u Beogradu svjedočila na suđenju Škorpionima. Rekla sam: E, da mi je znat ko je taj što može djecu ubijati. Onaj Slobodan Medić, glavni iz Škorpiona, ponavljao je da ga ne kunem jer i on ima djecu. Osudiše i njega i ostale, pa kasnije i taj glavni poginu sa ženom i djetetom. Žao mi je njegovog sina, nije dijete ništa krivo – pričala je majka Nura Alispahić za Stav.

Majka Nura nije dočekala presudu Stanišiću i Simatoviću, koji su kontrolisali Škorpione. Preminula je 3. oktobra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.