open-navfaktor-logo
search
Slučaj kojem se ne nazire kraj
Godine istraga, suđenja, politike...: Nova "slijepa ulica" u Tužilaštvu BiH ili konačni odgovor na pitanje o smrti Dženana Memića?
Prije pet godina, na jučerašnji dan, Dženan Memić je zadobio smrtonosne povrede u Velikoj Aleji na Ilidži. Pet godina kasnije, još nije zvanično utvrđeno šta se tačno desilo. Porodica tvrdi da je Dženan ubijen.
09.02.2021. u 11:15
get url
text

Tužilaštvo Kantona Sarajevo dvaput je podizalo optužnicu za saobraćajnu nesreću, koja je dvaput padala pred Kantonalnim sudom. Vrhovni sud FBiH još nije dao svoju konačnu riječ, a Tužilaštvo BiH paralelno vodi svoju "istragu o istrazi".

VEZANI TEKST - Dupovac i Mutap na meti Tužilaštva zbog zelenog "clia", advokati tvrde: Istraga je nedopuštena, o tome je riječ dao Ustavni sud

Prošle sedmice uhapšeni su i pritvoreni Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, i Zijad Mutap, otac Alise Mutap, djevojke koja je zvanično dosad jedini živi svjedok i očevidac događaja, a koja tvrdi da se ničeg ne sjeća.

- Znali smo da će doći ovaj dan. Ovo je tek početak - kazali su nakon hapšenja Dženanov otac Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget, koji su državnom Tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv 45 osoba - policajaca, tužilaca, vještaka, te ostalih službenih osoba uključenih u istragu smrti Dženana Memića.

Optužuju ih za teške zloupotrebe, prikrivanje i podmetanje dokaza da bi istragu odveli u krivom smjeru, odnosno skrenuli pažnju sa pravog počinioca.

S druge strane, advokati osumnjičenih kazali su da Tužilaštvo BiH provodi istragu o nečemu o čemu je već provođena istraga i utvrđeno je da jeste bilo nepravilnosti, ali ne i krivičnog djela. O tome je, kako su isticali, odlučivao i Ustavni sud, koji je kazao da su službene osobe MUP-a KS greške pravile "u cilju rasvjetljavanja, a ne ometanja slučaja".

Bilo kako bilo, činjenica je da slučaj Dženan Memić od samog početka prate brojne kontroverze, kao što je činjenica i da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo dvaput prekvalifikovalo krivično djelo. Slučaj je neposredno nakon događaja kvalifikovan kao saobraćajna nesreća, potom kao ubistvo, da bi se kasnije Tužilaštvo KS ponovo vratilo prvobitnoj kvalifikaciji.

Kao rezultat, uslijedila su dva suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, koji je dvaput izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović, uz zaključak da Tužilaštvo KS nije dokazalo da se saobraćajna nesreća uopće desila.

Tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, koja je prva na spisku u krivičnoj prijavi podnesenoj Tužilaštvu BiH, na jednoj od konferencija za medije kazala je da je Tužilaštvo, vođeno dotadašnjim dokazima "zalutalo u kvalifikaciju ubistva", ali da su ih kasnije drugi dokazi doveli do prekvalifikacije događaja kao saobraćajne nesreće.

VEZANI TEKST - Tužilac Mišković: Seferović je tri puta priznao krivnju; Karkin: Oni su optuženi da bi se prikrilo ubistvo

S druge strane, Muriz Memić je u više navrata ponovio kako mu je upravo Burzić na početku kazala da je Dženan ubijen, te da "on njega nije htio ubiti" i da je "to bilo naguravanje koje je eskaliralo", ali da im nije mogla reći o kome se radi. Burzić se o ovim navodima nikad nije javno očitovala, iako ju je Memić, tokom protesta koje je u 20-ak navrata organizirala porodica "prozivao" i pozivao da "ona kaže ime, a on će reći prezime Dženanovog ubice".

Uslijedilo je to nakon što je svojevremeno novinar Nedžad Latić napisao kolumnu u kojoj je direktno imenovao Muamera Budnju kao navodnog počinioca ubistva Dženana Memića.

Tužilaštvo KS je povodom tih tvrdnji izašlo sa saopćenjem za javnost u kojem su naveli da su nakon objava u medijima izvršili provjere, te utvrdili da se Muamer Budnjo u kritično vrijeme nije nalazio u Bosni i Hercegovini.

Ipak, najveću kontroverzu u ovom slučaju predstavlja uloga Dženanove tadašnje djevojke Alise Mutap. Porodica Memić od početka tvrdi da "ona sve zna", da je treba "pritisnuti" da otkrije ime ubice, ali je ona od početka u ovom slučaju imala status oštećene i nikada nije bila osumnjičena za bilo šta. Ona, pak, istrajava u tvrdnji da se ničeg ne sjeća.

U medijima se ovih dana ponovo problematizira pitanje navodne amnezije Alise Mutap, a advokat Feraget čak tvrdi da su "ljekari sa KCUS-a pomagali ubicama Dženana Memića", odnosno da su "mijenjali timove vještaka sve dok se nisu našli oni koji će potvrditi da ona ima amneziju".

Tako je, prema tvrdnjama koje Feraget ovih dana iznosi u medijima, nakon prvobitnog vještačenja koje su obavili prof. dr. Abdulah Kučukalić, prof. dr. Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Elvedina Dervović, a koji su isključili mogućnost amnezije, određen drugi tim koji su, kako on kaže, "činili prof. dr. Sandra Vegar-Zubović i prof. dr. Kemal Dizdarević, koji su također isključili amneziju", da bi nakon toga, tvrdi Feraget, "menadžment KCUS-a ponovo promijenio tim vještaka u koji onda idu prof. dr. Azra Alajbegović, prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić i neurolog dr. Žarko Savić", te da tek taj tim potvrđuje amneziju.

KCUS je, međutim, još prije više dvije godine demantirao ove Feragetove tvrdnje.

VEZANI TEKST - Žalosno je da ste dopustili da Vašim bolom manipuliraju

U tadašnjem saopćenju iz KCUS-a su kazali kako je KCUS na zahtjev Tužilaštva formirao tek treći tim, te da su tim koji je imenovao KCUS činili prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Sandra Vegar-Zubović i Prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić (za koje Feraget tvrdi da su bili u drugom timu), a da je prva dva tima imenovalo Tužilaštvo.

Prvo vještačenje koje je radio tim koji su činili prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo-Mehmedbašić, kao vještaci psihijatri, te Elvedina Dervović, klinički psiholog, naveo je da povreda kakvu je Alisa imala isključuje mogućnost pojave amnezije, a da je nakon stresnog događaja moglo doći do parcijalne amnezije, ali totalna ne bi mogla biti prisutna.

Tim vještaka koji su činili prof. dr. Azra Alajbegović, prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić i neurolog dr. Žarko Savić u nalazu je naveo da kao posljedicu pretrpljenog potresa mozga Alisa Mutap može imati anterogradnu amneziju i za period od 22 i 30 do jutarnjih sati i retrogradnu amneziju za period nedjelje 7. februara 2016. godine imajući u vidu obim povrede poglavine.

Vještaci Dizdarević i Vegar-Zubović su naveli da Alisa Mutap ne pokazuje znake retrogradne amnezije (sjeća se precizno događaja prije povređivanja), a nakon toga navodi tipične znake anterogradne amnezije (ne sjeća se događaja i vremena neposredno nakon njega), što je kako su naveli, netipična situacija, ali se ne može tvrditi da simulira. Kod klasičnog potresa mozga pacijenti obično pokazuju znakove retrogradne amnezije, što kod nje nije slučaj.

Članica ovog tima dr. Jasminka Đelilović-Vranić je izdvojila svoje mišljenje, te navela da ona ostaje u cijelosti kod svog ranijeg nalaza (ona je jedina bila i u drugom timu), a u kojem je navela da smatra da je Alisa Mutap pretrpjela teži potres mozga i potvrđuje dijagnozu amnezije.

U presudi Kantonalnog suda navode se samo vještačenja koja su obavili prvi i drugi tim, dok se nalaz trećeg vještačenja uopće ne spominje. Tražili smo zvaničnu informaciju Tužilaštva KS koliko je vještačenja obavljeno, ko su bili članovi timova i ko ih je imenovao, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

VEZANI TEKST - Arijana Memić: Uhapsite Alisu Mutap, ona zna ko je ubio mog brata

Ono što je, pak, poznato jeste da prilikom donošenja presude Ljubi i Bekriji Seferović Kantonalni sud nije prihvatio iskaz Alise Mutap iako je, kako je navedeno, "prihvatio iz nalaza vještačenja da u pogledu vjerodostojnosti iskaza Alise Mutap isti nisu našli elemente koji bi upućivali da njen iskaz nije vjerodostojan".

- Sud je stekao ubjeđenje da ista zna šta se zaista dogodilo, ali da to ne želi da kaže - navedeno je u presudi.

Nakon što su prošle sedmice uhapšeni Mutap i Dupovac, slučaj Memić ponovo se vratio u fokus javnosti, a pojavile su se i neke sasvim nove informacije.

Posljednji se u medijima oglasio sarajevski ugostitelj i MMA borac Denis Stojnić, koji tvrdi da ima informacije na osnovu kojih sumnja da je Dženana ubio Alisin otac Zijad Mutap sa svojim prijateljima, a da ona nema nikakvu amneziju, već štiti oca.

Stojnić je i ranije, u decembru prošle godine, najavljivao da zna ko su ubice Dženana Memića, te naveo da će to reći samo na televiziji.

Tada smo pitali Tužilaštvo BiH da li planira saslušati Stojnića o tvrdnjama koje iznosi u javnosti, ali odgovor Tužilaštva BiH, iako je otad prošlo dva mjeseca nismo dobili. Stojnić je, kako je sam izjavio, trebao u Tužilaštvu biti saslušan jučer.

Na istoj televiziji, istu večer, gostovali su i Feraget, te Nermin Šehović, pripadnik FUP-a koji je bio na čelu ad hoc tijela Komisije za sigurnost pri Skupštini KS, koja je utvrđivala način postupanja policajaca koji su vodili istragu u slučaju Memić.

Upravo je taj izvještaj bio polazna osnova Tužilaštva BiH za istragu o istrazi koju provodi.

VEZANI TEKST - Policajci koji su radili na slučaju Memić: Ne možemo više trpiti nepravdu

Zaključke iz izvještaja te komisije u jednom od reagiranja policajci koji su obuhvaćeni njime nazvali su neutemeljenim, te kazali kako su oni "uznemirili i dezavuisali javnost, kao i članove porodice oštećenog".

Šehović je, pak, kazao da "stoji iza svake riječi, čak i zareza u izvještaju".

On je tokom ovog televizijskog gostovanja rekao i jednu vrlo zanimljivu rečenicu, a to je da je iz izvještaja vidljivo da su policajci koji su radili na slučaju "podmetali jedni drugima".

Šehović nije govorio o motivima takvog ponašanja, ali notorna je činjenica da se svih ovih godina, kroz cijeli ovaj slučaj, provlači i pitanje "ko je čiji", te da se sve, nekad manje, nekad više diskretno, htjeli to neki priznati ili ne, prebacuje i na politički teren.

To je uostalom ustvrdio i branilac osumnjičenog Hasana Dupovca, nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, na kojem je za njega zatražen pritvor.

U atmosferi ovakvog jednog poljuljanog povjerenja građana u institucije koje bi ih trebale štititi, dok se istrage i rekontrukcije slučajave vode na ulicama i po TV emisijama, a porodične tragedije koriste za "skidanje glava onim drugima", postavlja se samo jedno pitanje: Hoće li istraga Tužilaštva BiH raspetljati ili još više zapetljati slučaj smrti Dženana Memića?

Povodom obilježavanja pete godine od smrti Dženana Memića njegov otac Muriz Memić, članovi porodice i prijatelji okupili su se jučer u Velikoj aleji na Ilidži ispred spomen-obilježja koje je podignuto nakon Dženanove smrti.

- Pet godina borbe i tek smo sada na nuli. Vodi se nova istraga, i ja mogu reći da će odgovarati ko god je učestvovao u ubistvu. Ja neću stati do kraja, ovo je bila nenormalna borba. Mislili su da se bore s Murizom, a nisu ni svjesni da se bore sa Dženanom - poručio je Memić.

Jučer je i na munari džamije Glavogodina u Hrasnici otkrivena spomen-ploča Dženana Memića. Gradnja munare finansirana je novcem koji je prije smrti pripadao Dženanu Memiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.