Glumci iz BiH, Srbije i Hrvatske: U pripremi predstava o Husein-kapetanu Gradaščeviću

objavljeno: 28.12.2017. u 10:58

Predstava "Zmaj od Bosne" o životu Husein-kapetana Gradaščevića, trebala bi ugledati svjetlo dana u aprilu 2018. godine, a premijera bi se trebala održati u Tuzli, saznaje Faktor. Nakon toga plan je da predstava obiđe sve veće gradove u BiH, a potom region i ostale evropske zemlje u kojima se pojavi interes.

Riječ je o projektu u kojem učestvuju umjetnici iz BiH, Hrvatske i Srbije, a izvršni realizator projekta je Agencija Kreativa marketing i udruženje Zmajevo srce iz Tuzle.

- Tekst predstave je u završnoj fazi i postignut je dogovor sa 80 posto glumačke ekipe. Prve probe trebali bi imati krajem januara. Ono što sada možemo reći da će u predstavi igrati glumačke zvijezde iz BiH, Srbije i Hrvatske - kaže za Faktor Omer Isović iz Kreativa marketinga.

Predstavu "Zmaj od Bosne" režirat će Slaveno Saletović, inače šef katedre za Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Tekst predstave radi Elvis Ljajić, književni kritičar koji živi i radi u Sarajevu.

- Imali smo jako težak zadatak da odaberemo prave glumce za ovu predstavu koji su, pored svog glumačkog kvaliteta, morali i karakterno odgovarati ulogama. Jedino što možemo otkriti je to da je ulogu kapetana Huseina Gradaščevića dobio poznati bh. glumac - kaže Mustafa Sušić, izvršni producent i umjetnički direktor predstave.

Prioritet za realizatore predstave je da predstavi vidi što više ljudi u našoj zemlji.

- Planirano je da se predstava odigra u gotovo svim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Želimo da jedna predstava bude za školsku djecu u svakom gradu, a tek onda da se odigra i jedna komercijana izvedba za publiku - kaže Isović.

Pored predstave koja je puno bliže realizaciji, Kreativa marketing i Udruženje Zmajevo srce, već su počeli rad na TV seriji na temu Husein-kapetana Gradaščevića.

- Zamišljeno je da ambijent za snimanje bude Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu, Travnik i Sarajevo. Tom projektu koji bi sa realizacijom počeo u 2019. godini, želimo pristupiti veoma ozbiljno, kako sa stanovišta faktografije, tako i produkcije. U planu je sastanak s historičarima koji se se bavili životom Husein-kapetana da bi što vjernije i detaljnije predstavili njegov život - navodi Omer Isović.

Planirano je da prva sezona serija broji 12 epizoda koje će tematizirati djetinjstvo i ranu mladost Huseina Gradaščevića, dakle period prije nego što je, u 19. godini, postao kapetan.