open-navfaktor-logo
search
Komentar iz Zagreba
Gjenero: Čović nastupom u Banjoj Luci želi haos u BiH, s Milanovićem pravi teren za Putina
- Dragan Čović nije napravio ništa iznenađujuće u utorak na zasjedanju Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci kada je govorio s posebnim "emocijama" o ovom dijelu Bosne i Hercegovine - kaže na početku razgovora za Faktor Davor Gjenero, ugledni politolog i politički analitičar iz Zagreba. 
02.02.2022. u 12:02
get url
text
Davor Gjenero
Davor Gjenero

VEZANI TEKST - Koalicija za razbijanje BiH: HDZ podržao SNSD i glasao za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida

Gjenero ističe kako se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH samo vratio na poziciju iz 29. novembra 2021.

- Podsjećam da su tada HDZ-ovi delagati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa delegatima iz reda srpskog naroda, glasali za zaključak kojim se traži poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Njegov "nastup" u Banjoj Luci za cilj ima izazivanje haosa u BiH, opstruira opstanak države, uništavanje bilo kakve pozitivne atmosfere u pregovorima o Izbornom zakonu BiH - naglašava on.

Naš sagovornik smatra kako je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ustrajan u pregovorima.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Plenkovićem: Kako vratiti i osnažiti povjerenje i saradnju dviju susjednih država

- Ugodno sam iznenađen političkim potezima Izetbegovića, njegovim sastancima sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem na kojima je posebno istaknuto kako izvući BiH iz ruskih energetskih kliješta.

A ruski igrači u BiH, Čović, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stvaraju teren "caru" iz Kremlja Vladimiru Putinu kako bi se scenarij iz Ukrajine prenio u BiH - objašnjava Gjenero.

Posebno je razočaran i kritičan prema ponašanju Milanovića.

- Mene je sramota šta radi Milanović, njegove izjave o BiH i Bošnjacima. Čović mu je tek asistent. Strašne su Milanovićeve izjave da Hrvati u BiH nemaju otvorenih pitanja sa Srbima te da je za njega Dodik partner i da nije okrvavio ruke.

Hrvati, ono malo što ih je ostalo u RS-u nakon progona i ubijanja tokom devedestih godina, u potpunosti su obespravljeni, građani drugog reda - riječi su Gjenera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.