open-navfaktor-logo
search
Finale play-offa 1998.
Gdje je danas njemački arbitar koji je sudio utakmicu za titulu između Željezničara i Sarajeva?
Prije tačno 22 godine Željezničar je u prvom play-offu za prvaka Bosne i Hercegovine s 1:0 savladao Sarajevo.
05.06.2020. u 08:30
get url
text

Do prve titule u nezavisnoj Bosni i Hercegovini klub sa Grbavice je stigao zahvaljujući golu Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta u kojem je pravdu dijelio njemački arbitar Lutz Michael Fröhlich.

Nijemac rođen u Berlinu 1957. godine svoju sudijsku karijeru započeo je 1985. godine, a samo tri godine kasnije debitovao je u 2. Bundesligi.

Od 1991. godine sudio je mečeve najelitnijeg njemačkog fudbalskog ranga. Tri godine kasnije stekao je FIFA-inu značku, a sve do 2002. godine spadao je u grupnu ponajboljih arbitara sa znakom Svjetske fudbalske federacije.

U sezoni 2002/2003 sudio je finale DFB Pokala, što je prema dostupnim podacima vrhunac njegove sudijske karijere.

Iako je u njegovoj biografiji skoro nemoguće pronaći podatak da je dijelio pravdu u finalu play-offa, Fröhlichu je ipak pripala ta čast jer se u to vrijeme "fudbalska vlast" u BiH nije mogla dogovoriti ko će suditi najvažniju utakmicu u postratnom periodu.

S obzirom na to da je play-off, a pogotovo finale, bilo pod lupom UEFA-e i FIFA-e, na kraju je Fröhlichu pripala čast da dijeli pravdu u duelu gradskih rivala.

Već 15 godina Fröhlich radi s najboljim njemačkim arbitrima

Fröhlich koji je školovani bankar s diplomom menadžera komunikacija i danas je angažovan u Fudbalskom savezu Njemačke i radi s najboljim njemačkim sudijama.

Naime, Fröhlich je sportski rukovodilac njemačkih elitnih sudija kojima nastoji prenijeti svoje znanje, ali ih nastoji održati i u pravoj formi, a o mlađim kolegama kroz rad u DFB-u brine u posljednjih 15 godina.

Aktivnu sudijsku karijeru Fröhlich je okončao 2005. godine u 47. godini nakon što je odsudio svoj 200. bundesligaški meč.

Vrijedi napomenuti da je osim u Bosni i Hercegovini sudio i deset utakmica južnokorejske K lige.

Jedna nesvakidašnji događaj posebno je obilježio sudijsku karijeru čovjek čije se prezime, kada se spominje finale play-offa iz 1998. godine, u brojnim bh. medijima navodi kao "Srolich".

Fröhlichu je 2005. godine dodijeljena nagrada Udruženja sportskih novinara Njemačke, a sve zbog poteza koji je napravio na utakmici između Bayerna i Hannovera. Naime, iskusni sudija je na meču koji je odigran 6. novembra 2004. godine pokazao drugi žuti karton Michaelu Ballacku, ali je nakon reakcije s klupe Bavaraca i svog asistenta odlučio poništiti svoju odluku.

Nakon što je uvidio grešku, Fröhlich se na terenu rukovanjem izvinio Michaelu Ballacku, tada jednog od najvećih zvijezda njemačke Bundeslige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.