open-navfaktor-logo
search
IO aminuje
FSBiH u Premijer ligu vraća sudiju koji je napravio najveći cirkus u bh. fudbalu?
Antoni Bandić, sudija iz Gruda, koji je prije nekoliko godina napravio najveći cirkus u bh. fudbalu, po svemu sudeći ponovo će suditi Premijer ligu Bosne i Hercegovine.
15.07.2020. u 19:31
get url
text

Potvrđeno je to za Faktor iz više izvora bliskih krovnoj kući bh. fudbala.

Ostalo je samo još da njegov povratak aminuje Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH) na sjednici koja je zakazana sutra u 14 sati na Ilidži.

- Izvršni odbor FSBiH usvaja sudijske liste, nemaju komisije ništa s tim - ogradili su se sudijski autoriteti krovnog Saveza, uz objašnjenje da entitetski savezi dostavljaju liste sudija za predstojeću sezonu.

U FSRS već je sve jasno i poznato je da Vladimir Bjelica (Lukavica) "kao najlošije ocijenjeni odlazi u penziju", a umjesto njega "uskače" Dražen Marić (Bijeljina). Uz njega, na A listi arbitara Premijer lige BiH iz entiteta RS bit će i Luka Bilbija, Zoran Grbić (Prijedor), Dragan Petrović (Banja Luka), Miloš Gigović (Bosanska Gradiška) i Aleksandar Njegomirović (Prnjavor). I ovdje je sve jasno, kada je u pitanju FSRS.

"Problem" nastaje kada su u pitanju sudije iz Federacije BiH. Niko od naših sagovornika ne smije javno potvrditi da je Bandić taj koji će uskočiti u bh. elitu. Valjda je svima jasno kakav je cirkus napravio prije nekoliko godina, ali istovremeno niko ne smije da prizna kako Bandiću nije mjesto u eliti. Jer svi se boje reakcije Ivana Beusa, potpredsjednika FSBiH i v. d. direktora Zrinjskog, koji je zaštitnik arbitra iz Gruda.

- FSBiH nam je tražio da dostavimo imena prve grupe uspješnosti sudija. Mi ne znamo koga će oni staviti na listu A sudija, po principu "švedskog stola". Mogu uzeti koga žele, a na spisku je sedam do deset sudija. Nisu nam tražili konkretno jedno ime. Sticajem okolnosti na prvom mjestu, odnosno najuspješniji na ovoj listi je Antoni Bandić - rekao je Eldin Baković, generalni sekretar Nogometnog saveza Federacije BiH za Faktor.

A kako je Bandić postao planetarno poznat? Arbitar iz Gruda na meču pretposljednjeg kola Premijer lige BiH u sezone 2016/17, u sudijskoj nadoknadi meča Radnik - Zrinjski (1:2), dosudio je fantomski jedanaesterac za Mostarce koji im je donio pobjedu a, kasnije će se ispostaviti dovoljnom da osiguraju naslov prvaka BiH.

Nekoliko dana nakon ove blamaže, Sudijska komisija FSBiH skinula ga je sa liste i zabranjeno mu je suđenje u sezoni 2017/2018, čime su u Savezu priznali da je Bandić napravio grešku koja je Zrinjskom donijela šampionsku titulu.

No, Bandić se brzo "snašao" i "ukazao" u Prvoj ligi Federacije, najpodobnijem tlu za fudbalske mešetare. "Šerif iz Gruda", kako su ga mnogi prozvali zbog brzine kojom se odlučuje za fantomske penale u sudijskoj nadoknadi, napravio je cirkus i u Živinicama, kada je dosudio smiješan penal za Travnik protiv Slavena.

Ovaj sudija sada će ponovo dijeliti (ne)pravdu u elitnom razredu bh. fudbala. Cirkus, koji je počeo prekidom prošle sezone, se nastavlja...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.