Faktor je u posjedu "Zahtjeva" koji je iz Saveza jučer upućen u Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH - MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

VEZANI TEKST - Ivan Beus odgovorio Fudbalskom klubu Velež i najavio tužbe

Zahtjev je potpisao Adnan Džemidžić, generalni sekretar FSBiH, a u dopisu je naveo kako su Beusu upućene prijetnje smrću i to nakon prekinute utakmice 10. kola Premijer lige BiH između Veleža i Borca. Osim što obavlja funkciju potpredsjednika krovne kuće bh. fudbala, uvidom u službenu internet stranicu mostarskog kluba može se vidjeti da Beus obavlja funkciju v.d. direktora HŠK Zrinjski.   

- U cilju potpune informacije na okolnosti dostavljanja ovog zahtjeva, želim Vas upoznati o sljedećim činjenicama koje su nas primorale da ovakav zahtjev dostavimo nadležnom organu.

Naime, u okviru 10. kola Premijer lige BiH u Mostaru je odigrana utakmica između ekipa FK Velež i FK Borac Banja Luka. Prekid utakmice u 82. minuti je izazvan upadom domaćih navijača i napadom na gostujuće igrače iz FK Borac Banja Luka.

Slijed daljih događaja je bio napad na službena lica FSBiH, glavnog i pomoćnog sudije kao i kontrolora suđenja, na povratku sa utakmice na magistralnom putu M-17 u mjestu Jablanica.

Njihovo vozilo je presretnuto, putnici naslino izbačeni iz kabine, nakon čega je isto zapaljeno.

Poslije ovih nemilih događaja putem telefona, kao i porukama, počele su stizati prijetnje zvaničnim licima i rukovodstvu FSBiH. Prvi potpredsjednik FSBiH Ivan Beus je dobio određeni broj anonimnih poziva i poruka prijetećeg sadržaja, gdje se navodi da će ga "ubiti", "likvidirati", "eliminisati", kako njega, tako i njegovu obitelj.

Poruke smo shvatili krajnje ozbiljno, a prvi potpredsjednik je kao savjestan građanin iste prijavio nadležnim organima.

Ovim putem Vas molimo da zbog stanovitih prijetnji, u kojima se poziva na linč, gdje se navode prijetnje smrću, kako njemu i njegovoj obitelji, shvatite krajnje seriozno. Stoga Vas molim da kao relevantne policijske strukture poduzmete aktivnosti u cilju sigurnosti prvog potpredsjednika, te mu obezbjedite adekvatnu policijsku zaštitu, kao i njegovoj obitelji.

Nadam se da ćete ovom zahtjevu pristupiti profesionalno, kako ste to činili uvijek do sada, isti razmotrite i donesete mjere u skladu sa zakonom kojim bi se prvom potpredsjedniku FSBiH dodjelila policijska skrb sa 24-satnim nadzorom. U iskrenoj želji da ćete žurno reagovati na ovaj zahtjev, srdačno Vas pozdravljam - piše u Zahtjevu koji je potpisao Džemidžić.