Preduzete su sve neophodne aktivnosti, pravne radnje, procedure, preporuke UEFA-e i preporuke nadležnih tijela koje su preduvjet za organizaciju utakmica na stadionima u našoj zemlji.

- Potpuno svjesni, nadležnosti, globalne situacije, ali i svakodnevnih promjena u smislu ublažavanja mjera održano je niz sastanaka Izvršnog odbora, sastanaka sa klubovima BH Telecom Premijer lige, sastanka i pisane korespondencije sa nadležnim institucijama, a sve sa željom da iskoristimo i minimalne uvjete za nastavak takmičenja u posljednjem mogućem i izvodivom terminu, a to je u vikendu 6. juna ili najkasnije 13. juna 2020. Sve analize su pokazale da početak takmičenja iza vikenda 13/14. juna 2020. nije realno provodiv zbog niza objektivnih razloga i takmičenje nije moguće nastaviti i realizovati da bi se ono i okončalo do propisanog roka koji je postavila UEFA (2. august) - saopćeno je iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Iz FSBiH podsjećaju da odluke o ukidanju mjera zabrane održavanja sportskih takmičenja, a koje su još na snazi, donose nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

- S obzirom na različite informacije nadležnih kriznih štabova putem medija, različito tumačenje donesenih odluka i provodivosti ublažavanja mjera, FSBiH je ponovo uputio pisane zahtjeve prema nadležnim enitetskim tijelima, 25. maja kako bi dobili potvrdu i dozvolu za nastavak takmičenja i moguću realizuju svojih odluka. Još nije stigao odgovor na dopise koje smo uputili nadležnim organima pa FSBiH tako nema službenog odobrenja, niti dozvole za nastavak takmičenja u ligama svih kategorija. Kada se zaprime pisane odluke i odgovori o statusu mjera na okolnosti epidemije koronavirusa u našoj zemlji, Izvršni odbor FSBiH će promptno djelovati i donijeti zvaničnu odluku o nastavku ili prekidu takmičenja koja se organizuju pod okriljem krovne kuće fudbala u Bosni i Hercegovini.