open-navfaktor-logo
search
Odluka o strancima
FSBiH "ispunio želju" predsjedniku FK Borac
Milan Tegeltija, predsjednik banjalučkog Borca "zatražio", Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojio.
20.06.2023. u 15:43
get url
text

VEZANI TEKST - Milan Tegeltija kritikovao FSBiH, hoće li reagovati Vico Zeljković?

Najkraće, ovako se može "prevesti" odluka čelnika bh. fudbala o promjeni broja stranaca za predstojeću sezonu. A reakciju Saveza Faktor je i najavio početkom mjeseca.

Na današnjoj sjednici IO odlučeno je da se igrači sa prostora bivše Jugoslavije više ne tretiraju kao stranci.

Do sada je ekipa imala pravo da ima na terenu ili u zapisniku pet stranih fudbalera. Među njih su se svrstavali i igrači sa teritorije eks Jugoslavije. O tome je nedavno pisao Tegeltija, požalivši se na ovo pravilo, koje je ekspresno promijenjeno.

- Izvršni odbor FSBiH je na današnjoj sjednici usvojio odluku o izmjenama i dopunama Propozicija takmičenja Premijer lige BiH za narednu takmičarsku sezonu, 2023/24. Ovom odlukom se smanjuje broj stranih igrača sa pravom nastupa na premijerligaškim utakmicama, sa pet na tri igrača, koji će biti navedeni u zapisniku utakmice, s tim što klub ima pravo registrovati i više igrača stranih državljana.

Pod terminom "strani igrač" se ne podrazumijevaju igrači sa prostora bivše SFRJ (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija). Obaveze klubova u vezi sa registracijom igrača stranih državljana ostaju nepromijenjene. Klubovi moraju provesti sve zakonske procedure u vezi utvrđivanja radno pravnog statusa stranih državljana u BiH, kao i odredbama člana 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača FSBiH - saopćeno je iz FSBiH.

Podsjetimo, Tegeltija radi i kao savjetnik Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. A Dodik itetako ima "veza" u Borcu, ali i kompletnom bh. fudbalu. Donedavno je funkciju potpredsjednika kluba iz Banja Luke obavljao Bogoljub Zeljković, brat predsjednika FSBiH Vice Zeljkovića. Njih dvojica su Dodikovi sestrići.

Za kraj trena napomenuti kako svaki tim moći imati tri stranca u zapisniku, a strancima će se smatrati igrači van zemalja bivše Jugoslavije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.