open-navfaktor-logo
search
Ugledni list
Francuski Le Monde o dešavanjima 9. januara: Dodik u BiH orkestrira paravojnu demonstraciju sile
Obilježavanje neustavnog "dana RS-a" je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojem su SAD uvele sanskcije, pretvorio u paravojnu demonstraciju sile, piše francuski list Le Monde.
10.01.2022. u 18:51
get url
text

- Milorad Dodik je sumorni srpski nacionalistički rođendan u nedjelju 9. januara u Banjoj Luci pretvorio u paravojnu demonstraciju sile. U krhkoj zemlji Bosni i Hercegovini, gdje ekscesi nacionalističke retorike često izazivaju strah od ponovnog izbijanja sukoba iz 1990-ih, Dodik, trenutno član bosanskog tročlanog Predsjedništva, odlučio je da paradira bosanskohercegovačkim policijskim snagama - Srbima u vojničkom stilu, sa Noćnim vukovima na njihovoj strani, grupom ruskih nacionalista i prokremljskih bajkera, koji su se za tu priliku obukli u crne paravojne uniforme - piše u listu Le Monde autor teksta Remy Ourdan.

VEZANI TEKST - Nama u BiH je jasno šta Dodik poručuje paradom, ali da li je i EU i SAD-u?

- Datum 9. januar je godišnjica uspostavljanja Srpske Republike (RS) Bosne. U to vrijeme radilo se o pripremama za rat u BiH kako bi ova separatistička teritorija bila utemeljena u beogradskom projektu "Velika Srbija". Lideri iz 1992. godine, predvođeni Radovanom Karadžićem, od tada su osuđeni za zločine protiv čovječnosti od strane međunarodne pravde. Obilježavanje 9. januara svake godine je stoga samo po sebi agresivna poruka ostalim zajednicama u Bosni i Hercegovini - piše u tekstu.

Obilježavanje godišnjice u ovoj 2022., međutim, "nadilazi srpski nacionalistički folklor poslednjih godina, kada se radilo o mahanju portretima Ratka Mladića, i prekrajanju historije".

- Prvo, paravojna priroda praznika može samo da zabrine druge zajednice u zemlji. Drugo, dolazi u trenutku kada je Milorad Dodik 10. decembra 2021. godine donio zakone, prijeteći da će povući RS, koja je postala jedan od dva entiteta u zemlji prema Dejtonskom mirovnom sporazumu,, iz zajedničkih bosanskih institucija, počev od 10. juna. Treće, proslava je dobila neobičnu međunarodnu podršku - navodi autor.

Nadalje piše da susjedna Srbija, kojom također vladaju ultranacionalisti koji su proizašli iz političkih snaga ratnih godina i koju je ove godine u Banjoj Luci predstavljala premijerka Ana Brnabić, nije bila sama uz Milorada Dodika.

- Pored uznemirujućeg prisustva Noćnih vukova, vojnoj paradi su prisustvovali ruski ambasador i predstavnici Kine, dvije zemlje koje podržavaju separatistički projekat gospodina Dodika. Prisutni su bili i razni delegati evropskih nacionalističkih pokreta, posebno francuska delegacija Nacionalnog skupa (RN) koju je predvodio evropski poslanik Thierry Mariani, koji je i sam vrlo blizak Moskvi - piše Le Monde.

VEZANI TEKST - Francuska ambasada se ogradila od svojih parlmentaraca koji su došli 9. januara u Banju Luku

Autor ističe da će se unutar Evropske unije "morati suočiti s prijetnjom bosansko-srpske secesije", te da Dodik uživa i dosadašnju podršku "nacionalističke moći iz Mađarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske".

Druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, navodi autor, nastavljaju da osuđuju separatističku politiku Banja Luke, strahujući da će zemlja potonuti u oružani sukob. Džaferović je u nedjelju osudio "neustavnu ceremoniju" koja je "protiv Dejtonskog sporazuma i prkosi međunarodnoj zajednici".

- Sadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH, njemački diplomata Christian Schmidt, odgovoran za praćenje mirovnog sporazuma, upozorio je u oktobru UN da se Bosna suočava s "najozbiljnijom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu". Sjedinjene Američke Države su, sa svoje strane, 7. januara usvojile nove sankcije Miloradu Dodiku, posebno finansijske mjere koje su direktno usmjerene na "koruptivne aktivnosti u zemlji - podsjeća autor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.