open-navfaktor-logo
search
Ko, koju, kad...
Forto: Sakrili su firmu, ali neću sad da vam kažem koju...
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, imao je još jedan od svojih "spektakularnih" javnih istupa, ovog puta na TVSA. Premijer i njegov tim vjeruju kako je briljirao baš u ovih minutu i 47 sekundi koje su izdvojili na Facebook stranici Vlade KS. 
02.06.2021. u 11:08
get url
text

Neko je sakrio neku firmu. Premijer neće da kaže ko, koju, kad...

- Gomila je firmi u Kantonu Sarajevo, neke firme ljudi ne znaju da imamo, kojima se mi bavimo. Neke firme imamo da ih još nismo privatizirali. Neke firme su sakrivene, imovina tih firmi, da niko ne zna za njih. To će biti predmet, kao što gospodin Kafedžić (Erduan Kafedžić, šef Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom) najavljuje, najavljujem i ja. Jednu firmu su sakrili. Sakrili su firmu. Kad je bila preregistracija preduzeća, nisu registrirali državno preduzeće koje je preko 60 posto bilo vlasništvo Kantona. Nisu ga registrirali kao firmu...., nije više imalo račun, ID broj i tako dalje. Nestala je firma u smislu finansijskom. Ali imovina je ostala - kazao je Forto.

Uslijedilo je logično pitanje voditeljice emisije Amre Butković: Koja je to firma?

- To ću vam reći uskoro - odgovorio je tajanstveni Forto.

Potom je govorio kako su "oni" iznajmili imovinu te neke firme, pa je neko iz neke privatne firme iznajmljivao državnu imovinu i uzimao "velike mjesečne najmove".

- Ta firma je ubijena, državna firma nema ništa od toga, samo privatnik ubire prihod. To je na sudu, tuženo je, vrlo brzo ćemo otkriti - rekao je Forto.

Na ponovno pitanje voditeljice da kaže o kojoj se firmi radi, jer je sve "pompezno najavio i javnost očekuje" potpunu informaciju, Forto je odbio govoriti o konkretnim imenima pitajući voditeljicu emisije: Koliko možete podnijeti informacija?!

Završio je s tim da će javnost to "dobiti na press konferenciji uskoro".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.