Premijer Forto, u ime građana Sarajeva, zahvalio se ministru Lončaru na pomoći i donaciji Vlade Srbije od 20.000 doza vakcina koje su upućene u aprilu mjesecu ove godine istakavši da je Program "Odmori u Sarajevu" gest kojim se želi iskazati zahvalnost i produbiti prijateljstvo.

- Građani Sarajeva neće zaboraviti humanost države Srbije u trenucima kada nam je pomoć bila najpotrebnija, kada nismo imali niti jednu dozu vakcina. Upravo zato, želimo da se zahvalimo zdravstvenim radnicima Srbije, ljudima koji su godinu i više dana radili u "crvenim zonama", koje ovim putem pozivam da se prijave za vaučere, i da dođu u Sarajevo, da besplatno odsjednu u nekom od naših hotela, da se lijepo i ugodno odmore, u društvu prijatelja - istakao je Forto.

Ministar Lončar zahvalio je premijeru Кantona Sarajevo na vaučerima za zdravstvene radnike Srbije, istakavši da je koronavirus moguće pobijediti samo saradnjom i zajedničkom borbom.

- Pandemija koronavirusa potvrdila je činjenicu da se u teškim trenucima moramo osloniti jedni na druge, da krize poput ove, uzrokovane virusom, možemo savladati i prebroditi isključivo zajedničkom borbom. Naši ljudi vole Sarajevo, stoga sam siguran da će veliki broj zdravstvenih radnika iz sistema zaštite od Covid-19 infekcije iskoristiti ovu priliku i lijep gest naših prijatelja - istakao je Lončar.

Program subvencioniranja turističko-ugostiteljskih usluga smještaja u 14 sarajevskih hotela kreiran je od strane Кantona Sarajevo, u znak zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je pružila direktnu pomoć Кantonu Sarajevo kroz donacije vakcina.

Program je namjenjen državljanima Republike Srbije, zdravstvenim radnicima koji su radili u "crvenim zonama", koji vaučer za besplatan boravak u Sarajevu mogu iskoristiti do 31.12.2021.godine.