open-navfaktor-logo
search
"Urbana kultura umire"
Fortin turbo preporod Sarajeva: Nema novca za Jazz Fest, stigli su trubači
"Urbana kultura umire. Sada je ovdje turbo-folk najpopularnija stvar. Mislim da je to odvratno", izjavio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za britanski Guardian i, između ostalog, dodao da "uvozimo kulturu iz Srbije i to ne onu najbolju", ali da "ne želi zvučati pesimistično" i da je "u politici da promijeni stvari".
11.01.2022. u 18:13
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je digao ruku za Fortu, odgovoran je za njegove stavove: Zastupnici iz Sarajeva - "centra ničega", govore o premijeru

Prije nego pređemo na stvari, samo kratko opažanje za razmisliti. Ostavljajući po strani ratnu ulogu Srbije kada je u pitanju agresija na Bosnu i Hercegovinu, pa i poratne sigurosne i političke razmirice sa tom zemljom, činjenica kaže da je jedan zvaničnik iz BiH u konkretnoj situaciji, kako bi se reklo - ničim izazvan, u britanskom mediju blatio i susjednu zemlju. Bože oprosti, kao da je neki Milanović. 

A sad spektakl. Doslovno. Gledali smo ga tokom novogodišnjih praznika na TVSA. Ako ima onih koji nisu upućeni, pojašnjenje: Televizija Sarajevo je kantonalna TV kuća čija je uređivačka politika podređena potrebama vladajuće stranke ili stranaka u kantonu. U ovom slučaju to su stranke "Trojke" (Narod i pravda, SDP i Naša stranka). Osnivač TVSA je Skupština KS. Bitno je znati, jer TVSA nije privatni medij. "Trojka" je tamo postavila svoje ljude za rukovodioce. Postavljali su ih ranije drugi kad su bili na vlasti i to nije tajna. Međutim, na "Trojkinoj" TVSA gledali smo upravo ono zbog čega se premijer požalio Britancima: "kulturu uvezenu iz Srbije i to ne onu najbolju". Radi se o nastupu trubača. Takoreći, vidjeli smo dašak Dragačevskog sabora trubača, poznatog i kao Guča festival.

VEZANI TEKST - Konaković o Jazz Festu: Nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti donosi odluke

Ako Forto i ostatak "Trojke" teže nekakvom kulturnom preporodu Sarajeva i gnušaju se folka, otkud na takvoj TVSA, pod Fortinom vladavinom, ona vesela grupa mladića? 

Ukoliko ni primjer TVSA ne ilustrira dovoljno dobro kako to Forto i "Trojka" mijenjaju stvari, evo i onog sa Jazz Festom. 

Kada je Ministarstvo kulture i sporta KS, na čelu sa ministrom Samirom Avdićem iz Naroda i pravde, objavilo prošle godine ko je dobio novac kao vid podrške, na listi nije bilo Jazz Festa. 

Sarajevski festival jazza ima tradiciju staru više od 20 godina. Međutim, Vlada na čelu s Fortom nije smatrala prikladnim dati im novac. Forto se pravdao da Jazz Fest nije podržan zbog administrativne greške u Ministarstvu, a Narod i pravda da se ne radi o administrativnoj greški u Ministarstvu, već da Jazz Fest nije dostavio validnu i potpunu dokumentaciju. Kako god bilo, a direktor Jazz Festa Edin Zubčević je izjavljivao kako se ipak radilo o propustu u Ministarstvu kakav je spominjao Forto, ovaj kulturni događaj je ostao bez novca i nije održan. 

- Samo dva puta su NiP-ovci u svojoj kratkoj, a našoj dugoj historiji, odlučivali o sudbini Jazz Festa i oba puta je napravljen presedan, oba puta Jazz Fest Sarajevo je diskvalificiran i oba puta u mandatu Edina Forte - Zubčevićeve su riječi.

VEZANI TEKST - Jazz Fest: Muzur obmanjuje javnost, ko je bio u komisiji, gdje su zapisnici i bodovne liste...

 

Dakle, ovo prošle godine bio je drugi put. Prvi put bio je onaj 2019. kad je Turistička zajednica KS na čelu sa Nerminom Muzurom dijelila novac. Forto je i tada bio premijer i koalicioni partner NiP-a Elmedina Konakovića. 

Podjela bespovratnog novca u iznosu od blizu 700.000 KM, u dva navrata, od Turističke zajednice Kantona Sarajevo, izazvala je burne reakcije javnosti 2019. godine.

Da nisu u pitanju čista posla pokazalo se i time što je Turistička zajednica prvo objavila jedan spisak na kojem je bila firma Foto Art d.o.o za projekat "Vidiovo", a potom je taj spisak nestao i objavljen je drugi na kojem među dobitnicima novca nije bilo Foto Arta. Firma je vlasništvo Konakovićevog kuma Gordana Memije. Kad se već digla prašina, Turistička zajednica je spašavala šta se spasiti da, pa su kuma skinuli s liste, da sve skupa ne bude još veći NiPizam nego što jeste. 

VEZANI TEKST - Nije dugme, ali je "otpao": Kako je sa spiska TZ-a nestala firma Konakovićevog kuma?

 

Jazz Festu to nije pomoglo. Iako su aplicirali i tada su ostali kratkih rukava. 

- Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo (na čelu s Fortom, op. a) da ispita zakonitost rada komisije i Nermina Muzura prilikom dodjele sredstava, da ustanovi da li postoji eventualni sukob interesa i da li su prilikom odabira projekata poštovane procedure u skladu sa zakonom. Ukoliko se ustanove nepravilnosti, tražimo poništenje odluke i odgovornost Nermina Muzura za eventualne povrede procedure - tražili su tada iz Jazz Festa.

Naravno da ništa nije ispitano i naravno da niko nije snosio odgovornost. 

Sve u svemu, ova dva primjera - trubači na TVSA, čega se premijer Forto navodno gnuša, i uskraćivanje novca za Jazz Fest u oba premijerova mandata, vrlo slikovito prikazuju odnos aktuelne vlasti prema kulturi u Sarajevu.  

Forto je, kako sam reče, "u politici da promijei stvari". I promijenio ih je. Za Jazz Fest novca nema, izvolite - trubači na TVSA. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.