open-navfaktor-logo
search
Bilo osporavanja
Formirano Vijeće ministara BiH: Evo ko je od zastupnika podržao nove ministre, a ko glasao protiv
Formiran je novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas na hitnoj sjednici potvrdio imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.
25.01.2023. u 15:20
get url
text

VEZANI TEKST - Tijesnom većinom izabrano novo Vijeće ministara BiH

Za su bila 23 zastupnika, a protiv njih 19. Suzdržanih nije bilo. Sjednici su prisustvovali svi zastupnici, njih 42, a za potvrdu imenovanja bile su potrebne 22 ruke.

Za su bili zastupnici HDZ-a, SNSD-a, te SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Partnere iz "Osmorke", koja je na državnom nivou postala "Šestorka" nakon izlaska Stranke za BiH i NES-a, u ovom slučaju nije podržao ni zastupnik Zlatko Miletić iz stranke Za nove generacije koja je dio "Šestorke".

Protiv su bili i zastupnici SDA, DF-a, NES-a, SDS-a, PDP-a i stranke Za pravdu i red. Zastupnici većine ovih stranaka iznijeli su niz primjedbi na novi saziv Vijeća ministara, prvenstveno sa aspekta njihove kompetencije, te je postavljeno i pitanje kako su neki od njih prošli sigurnosne provjere jer neki imaju pravosnažne presude, koriste Sky aplikaciju, spominjano je nasilje u porodici...

VEZANI TEKST - Žestoka rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike: Spominjani divlji fakulteti, Kaligulin konj, upitne sigurnosne provjere

Tako su svoj glas za novo Vijeće ministara dali SNSD-ovci Sanja Vulić, Miroslav Vujičić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Zoran Tegeltija i Ljubica Miljanović, SDP-ovci Saša Magazinović, Rejhana Dervišević, Zukan Helez, Albin Muslić i Jasmin Imamović, HDZ-ovci Predrag Kožul, Darijana Filipović, Marinko Čavara, Slavko Matić, zatim zastupnici NiP-a Nihad Omerović, Mia Karamehić-Abazović i Denis Zvizdić, zastupnici Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović, zastupnica Aida Baručija (Bh. inicijativa-Kasumović Fuad), kao i Čedomir Stojanović (Demokratski savez) i Milan Petković (Ujedinjena srpska).

Protiv su bili zastupnici SDA Šemsudin Mehmedović, Šerif Špago, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Nermin Mandra, Amor Mašović, Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, zatim zastupnici DF-a Milan Dunović, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić, SDS-a Darko Babalj i Mladen Bosić, PDP-a Mira Pekić i Branislav Borenović, te Nenad Grković (Za pravdu i red), Jasmin Emrić (NES) i Zlatko Miletić.

Glasanje

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.