open-navfaktor-logo
search
Zid šutnje
FMUP krije informacije: Je li Čampara snimljen kako službenim autom "divlja" po Bradini?
Tokom vikenda mediji u našoj zemlji objavili su fotografiju i videosnimak automobila "passat", za koji se tvrdi da je jedno od službenih vozila Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
22.07.2020. u 13:54
get url
text

Automobil je snimljen kako "divlja" po cesti na relaciji Tarčin - Konjic, nakon čega je fotografiran u Neumu. Kako je u nedjelju objavilo Oslobođenje, automobil je u trenutku nastanka fotografije bio parkiran ispred porodične kuće Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Na objavljenom snimku jasno se vidi kako vozač ovog automobila ugrožava druge učesnike u saobraćaju vozeći brzinom većom od dozvoljene, te pretičući vozila u koloni i to na mjestu jasno obilježenom punom linijom.

VEZANI TEKST - Službeno vozilo ministra Čampare divljalo po cesti: Ko je bio za volanom?

Faktor je prije dva dana uputio zvanični upit Federalnom ministrastvu unutrašnjih poslova, sa zahtjevom da potvrde ili demantuju navode iznesene u medijima, te da, ukoliko je zaista riječ o njihovom službenom vozilu, javnosti predoče ko ga je u tom periodu koristio.

Međutim, do trenutka nastanka ovog teksta, iz FMUP-a nismo dobili nikakav odgovor.

Na šutnju smo naišli i u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, čiji su službenici, barem tako su ustvrdili očevici, automobil zaustavili na Bradini, nakon čega su ga, bez dužeg zadržavanja, pustili da nastavi vožnju.

Ni ministar Čampara nakon što je "prozvan" nije našao za shodno da se oglasi o ovom slučaju.

Tek je za pojedine medije kazao kako "pisanje nekih portala ne želi da komentira", premda i ne treba komentirati nego dati konkretnu informaciju i odgovor na pitanja: da li se radi o službenom automobilu, ko ga je koristio, da li je automobil korišten za privatne potrebe i ko će snositi odgovornost za kršenje saobraćajnih propisa?

Za preticanje kolone vozila kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i jedan kazneni bod.

Za prekoračenje brzine, u zavisnosti od ograničenja, kazne su 50 KM; 100 KM i jedan mjesec zabrane vožnje i dva kaznena boda; te 400 KM, dva mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda.

Za preticanje pune linije kazna je 100 KM, s jednim ili dva kaznena boda, te oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.